Rusia blochează Google Docs înaintea alegerilor parlamentare de duminică din cauza lui Alexei Navalnîi. De ce se teme Vladimir Putin
Vizualizari:

Rusia blochează Google Docs înaintea alegerilor parlamentare de duminică din cauza lui Alexei Navalnîi. De ce se teme Vladimir Putin

Furnizorii de servicii de telecomunicaţi din Rusia au început să blocheze Google Docs, instrumentul Google folosit în aceste zile de susţinătorii opozantului Alexei Navalnîi pentru a promova şi răspândi strategia „Smart Voting” („Votul inteligent”) de sprijinire a candidaţilor cei mai bine plasaţi în sondaje (indiferent de culoarea politică) pentru a-i învinge pe cei susţinuţi de Vladimir Putin, informează Moscow Times.

Aplicaţia Smart Voting, iniţiată de Navalnîi, le arată votanţilor care candidat este situat în cea mai bună poziţie pentru a-l putea învinge pe candidatul partidului de guvernământ Rusia Unită, la alegerile programate pe 19 septembrie. Aplicaţia a dus deja la pierderea, de către partidul lui Vladimir Putin, a mai multor locuri la alegerile locale recente din Rusia, scrie Digi24.

Blocarea Google Docs are, cel mai probabil, legătură cu faptul că acest instrument Google este folosit de susţinătorii lui Alexei Navalnîi pentru publicarea de liste cu candidaţi pe Google Docs, au declarat surse independente pentru Moscow Times.

Autorităţile ruse au făcut deja presiuni asupra Google şi Apple să elimine reclamele la aplicaţia Smart Voting şi au acuzat SUA de amestec în alegerile parlamentare.

În acest moment, autorităţile ruse au declarat drept „extremiste” mai multe organizaţii pro-Navalnîi şi au interzis celor mai mulţi candidaţi independenţi ori colaboratori apropiaţi ai lui Navalnîi să candideze la alegerile de duminică. Singura şansă a opoziţiei ruse o reprezintă aplicaţia „Smart Voting” care arată ce candidat are cele mai mari şanse să câştige în faţa contracandidaţilor susţinuţi de Kremlin şi Putin şi trebuie astfel votat.

Aplicaţia de „vot inteligent” alege astfel pe oricare din cei 1.234 de candidaţi ai Partidului Comunist, Partidului Liberal Democratic (naţionalist) şi din partea altor formaţiuni politice care are, teoretic, mai multe şanse în faţa candidatului partidului Rusia Unită al lui Putin.

Serviciul rus pentru Supravegherea Telecomunicaţiilor, pentru Tehnologie Informaţională şi Mass-Media (Roskomnadzor) a blocat în iulie zeci de website-uri afiliate lui Aleksei Navalnîi. Săptămâna trecută, autorităţile ruse au blocat site-ul Smart Voting. Zilele trecute, o instanţă din Moscova a interzis Google şi Yandex să mai afişeze rezultatele căutărilor pe Internet pentru expresia „Smart Voting”.
Similare
RECOMANDĂRI