EXTERN

Rusia a pierdut aproape un milion de oameni în ultimul an

post-img

Populaţia Rusiei a scăzut timp de 12 luni, din octombrie 2020 până în septembrie 2021, cu aproximativ 997 de mii de oameni, scrie pe pagina sa de Facebook demograful rus Alexei Rakşa.

Această scădere este într-un raport direct cu scăderea dramatică a speranţei de viaţă (cu aproximativ patru ani). La rândul său, aproape întreaga creştere a mortalităţii are drept cauză infecţiile cu Covid-19, nu ‘panica’ sau ‘refuzul serviciilor medicale planificate’. O parte mică a acestei mortalităţi sporite se datorează refuzului primirii în urgenţă din cauza depăşirii capacităţii spitalelor cu Covid, suprasolicitării serviciilor de ambulanţă, cu maxim 10-20 mii din cauza mortalităţii sporite prin consum de alcool şi droguri”, mai scrie Rakşa, potrivit Digi24.

Chiar dacă mai mulţi experţi consideră că oficialii de la Moscova diminuează proporţiile pierderilor umane, Rusia are oficial una dintre cele mai mari cifre de morţi din lume Covid-19 – aproape 218.000 de decese, dar cel puţin 660.000 de decese în exces faţă de media obişnuită de la începutul pandemiei în martie 2020.

În prezent, populaţia totală a Rusiei este în jur de 145 de milioane, mai mică decât atunci când preşedintele Vladimir Putin a venit la putere în 2000, în ciuda anexării Crimeii de către Moscova în 2014, care a adăugat 2 milioane statisticilor oficiale ale Federaţiei Ruse.

Depopularea anterioară a Rusiei a venit în anii 1990 – un deceniu de criză economică, când natalitatea s-a prăbuşit şi problemele sociale precum sărăcia şi alcoolismul au cunoscut o creştere dramatică.

Scăderea precedentă record a populaţiei a avut loc între iulie 1999 şi iunie 2000, când populaţia Rusiei  s-a diminuat cu 983.000, scrie Rakşa. După ce a crescut în mod constant pe parcursul anilor postbelici ai Uniunii Sovietice, sporul natural al Rusiei a înregistrat scăderi consistente timp de decenii după dezintegrarea URSS în 1991.

O creştere semnificativă a populaţiei s-a înregistrat în jurul anului 2012, iar apoi a început din nou o scădere în anii premergători pandemiei, pe măsură înăspririi climatului economic, un factor fiind şi sancţiunile economice impuse de Occident după anexarea Crimeii în 2014.

Putin a promovat o serie de politici pentru a spori rata natalităţii, cum ar fi un sistem generos de “capital de maternitate” care oferă noilor părinţi echivalentul a mii de dolari care pot fi cheltuiţi pentru locuinţe sau educaţie. Însă, scăderea populaţiei Rusiei este un proces în care deocamdată nu există semnale de revenire la un trend ascendent.