EXTERN

România, printre statele UE care susţin noi sancţiuni împotriva Rusiei. Lituania: O schimbare în Rusia se simte în aer

post-img

Uniunea Europeană va lua în considerare noi sancţiuni pentru Rusia, după ce peste 3.000 de persoane au fost arestate sâmbătă în Rusia, în urma protestelor de amploare prin care se cerea eliberarea criticului de la Kremlin, Alexei Navalnîi.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că susţine luarea în discuţie a impunerii de noi sancţiuni.  Acesta se alătură unei iniţiative a statelor baltice.

Ministrul de externe al Lituaniei, care a sosit la Bruxelles pentru o întâlnirea miniştrilor de externe ai statelor membre UE, a declarat că „o schimbare în Rusia se simte în aer”, iar blocul comunitar trebuie să o susţină, mai ales după detenţia lui Navalnîi care se întorcea în Rusia din Germania.

"UE trebuie să transmită un mesaj foarte clar şi decisiv că acest lucru nu este acceptabil", a declarat Gabrielius Landsbergis într-o declaraţie video, solicitând mai multe sancţiuni împotriva oficialilor din Rusia, transmite Reuters.

UE a aplicat deja sancţiuni economice asupra sectoarelor energetice, financiare şi armamentului din Rusia pentru anexarea peninsulei Crimeea din 2014 şi a impus sancţiuni oficialilor ruşi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi din august.

Ţările baltice, Letonia şi Estonia, susţin mai multe sancţiuni UE împotriva persoanelor ruse, iar ministrul italian de externe a declarat duminică că Roma este gata să susţină mai multe interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor. România a susţinut public sancţiunile luni.

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut eliberarea imediată a protestatarilor care s-au confruntat cu frigul extrem pentru a solicita eliberarea lui Navalnîi, dar nu a făcut alte comentarii.