Roman Polanski intentează proces Academiei Americane de Film pentru excluderea din rândurile sale
Sursa foto:NBC News Vizualizari:

Roman Polanski intentează proces Academiei Americane de Film pentru excluderea din rândurile sale

Academia Americană de Film va trebui să se apere în faţa tribunalului în urma deciziei de a-l exclude anul trecut din rândurile sale pe regizorul franco-polonez Roman Polanski, în plină mişcare #MeToo şi după ce în urmă cu patru decenii acesta pledase vinovat în faţa acuzaţiilor de agresiune sexuală asupra unei minore, relatează AFP.

Roman Polanski, 85 de ani, a depus joi un recurs în faţa tribunalului din Los Angeles (California) potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă de avocatul său Harland Braun. La 3 mai 2018, Academia Americană de Film, care decernează premiile Oscar şi numără peste 7.000 de membri, anunţase excluderea lui Polanski şi a lui Bill Cosby, condamnat pentru agresiune sexuală.

Decizia i-a fost notificată poştal în aceeaşi zi regizorului, având „efect imediat”.

Decizia Academiei era o consecinţă a standardelor de conduită adoptate de instituţie după izbucnirea scandalului Harvey Weinstein şi în plină mişcare #MeToo. Însă Polanski a considerat că decizia de excludere a sa a fost luată „fără preaviz” şi fără a-i da posibilitatea „de a-şi face auzit punctul de vedere”, reprezentând, în opinia sa, o încălcare a regulilor instituţiei.

La rândul său, instituţia a precizat că „procedurile de excludere a domnului Polanski au fost corecte şi rezonabile. Academia consideră că această decizie a fost adecvată”, potrivit unui purtător de cuvânt al instituţiei citat de revista Variety.

Roman Polansky a fugit din SUA după ce a fost condamnat pentru agresiune sexuală asupra unei adolescente în anii 1970. Polanski a pretins că a fugit deoarece judecătorul care a instrumentat cazul său în urmă cu câteva decenii îi promisese că va primi 90 de zile de evaluare psihiatrică, în schimb urma să-l condamne la 50 de ani de închisoare.

Polanski a fost admis în rândurile Academiei la 31 decembrie 1968.

Realizator al unor capodopere ca „The Rosemary's Baby” „Chinatown”, sau „The Pianist", Polanski a primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată statueta (pentru „Pianistul") - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, transmite Agerpres.
Similare
RECOMANDĂRI