Regele Suediei a retras titlurile regale a cinci dintre nepoţii săi, pentru a face economie la bugetul ţării
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Regele Suediei a retras titlurile regale a cinci dintre nepoţii săi, pentru a face economie la bugetul ţării

Casa Regală a Suediei s-a micşorat... pe hârtie. Regele Carl al XVI-lea Gustaf a decis să retragă titlurile oficiale pentru cinci dintre nepoţii săi, care nu sunt în linia directă a succesiunii la tron. În consecinţă, familia regală nu va mai primi suma anuală alocată acestora. O reducere a cheltuielilor cerută de mai mulţi ani de parlamentul suedez.

Cei cinci nepoţi ai regelui Suediei au între 1 şi 5 ani şi sunt fiii prinţului Carl Philip şi cei trei copii ai Prinţesei Madeleine. Prin această decizie, micuţii nu vor mai purta titlul de "Alteţă" şi nu vor mai primi suma anuală de la buget acordată membrilor familiei regale.

Prinţesa Madeleine a comentat pe reţelele sociale că este un lucru bun, iar copiii vor putea să aleagă ce vor să facă în viaţă, ca persoane private.

Fredrik Wersäll, Mareşalul Regatului: "Nu cred că această situaţie trebuie văzută ca o excludere. Este doar o procedură prin care se clarifică cine poate avea îndatoriri oficiale, nimic mai mult."

De acum încolo, cei 5 copii îşi vor păstra titlurile de "Duce" sau "Ducesă",  dar vor fi trataţi ca persoane private şi vor putea să-şi croiască liberi drumul în viaţă, de exemplu ce carieră să urmeze.

De mai mulţi ani, parlamentarii suedezi cer o reanalizare a regulilor privind monarhia, în special mărimea familiei şi cheltuielile de la buget.

(w500) Casa Regal

Actuala familie regală suedeză este cea mai numeroasă din ultimul secol.

Regele Gustaf şi Regina Silvia au 3 copii şi 7 nepoţi. Dintre aceştia din urmă, doar doi mai rămân membrii deplini ai Casei Regale, copiii prinţesei moştenitoare Victoria, pentru că sunt în linia directă a succesiunii la tron.

Similare
RECOMANDĂRI