EXTERN

Regatul Unit publică prima ”listă neagră” post-Brexit. Persoane şi entităţi, majoritatea din Rusia şi Arabia Saudită, sancţionate pentru încălcarea drepturilor omului

post-img

Regatul Unit a anunţat luni impunerea de sancţiuni împotriva a 49 de persoane şi organizaţii, în mare parte din Rusia şi Arabia Saudită, în cadrul uni nou mecanism creat de Londra pentru a sancţiona încălcarea drepturilor omului, anunţă The Guardian.

Măsurile anunţate luni de ministrul britanic de externe Dominic Raab împotriva acestor persoane şi organizaţii din Rusia, Arabia Saudită, Myanmar şi Coreea de Nord, primele după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, la 31 ianuaurie 2020, implică îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie.

”Cei care au mâinile pătate cu sânge nu vor fi liberi … să se plimbe în această ţară, să cumpere proprietăţi pe Kings Road, să îşi facă cumpărăturile de Crăciun pe Knightsbridge sau să-şi sifoneze banii murdari prin intermediul băncilor britanice”, a precizat Raab în faţa parlamentarilor britanici.

Sancţiunilor acoperă ameninţările la adresa ”dreptului la viaţă al individului”, tortură sau omoruri şi vor viza nu doar persoanele care încalcă drepturile omului, dar şi persoanele care au comandat astfel de abuzuri.

Raab a precizat că pe această listă neagră apar numele a 25 de entităţi ruse, acuzate de faptul că sunt implicate în moartea avocatului Serghei Magniţki în 2009, 20 de persoane din Arabia Saudită care se fac răspunzătoare de moartea jurnalistului  Jamal Khashoggi, doi generali implicaţi în uciderea sistematică a minorităţii rohingyas din Myanmar, şi două organizaţii care aplică munca forţată în Coreea de Nord.

Printre cei 25 se află Aleksandr Bastrîkin, care a fost coleg de facultate cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin şi care ocupă postul de şef al puternicei Comisii de anchetă, organism ce depinde direct de Kremlin, responsabil cu principalele anchete în Rusia, potrivit The Guardian.

Sancţiunile, care poartă şi numele de amendamentul Magniţki, după avocatul rus decedat în închisoare în 2009, arestat în 2008, după ce a dezvăluit o vastă fraudă fiscală implicând funcţionari, constituie o premieră după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020 şi au loc pe fondul tensiunilor recurente între Londra şi Moscova după tentativa de asasinare a fostului dublu agent rus Serghei Skripal, în martie 2018, gest care a atras după sine expulzarea a peste 150 de diplomaţi ruşi din SUA, Canada, Australia, Norvegia şi alte 19 ţări UE.

Într-o primă reacţie, Statele Unite, prin vocea secretarului de stat american, Mike Pompeo, a salutat primele sancţiuni anunţat de Regatul Unit post-Brexit, potrivit AFP, citat de Agepres.

”Aceste sancţiuni marchează începutul unei noi ere pentru politica de sancţiuni britanică şi cooperarea dintre cele două democraţii ale noastre”, a afirmat şeful diplomaţiei americane, potrivit unui comunicat.

De cealaltă parte, Rusia a ameninţat că va răspunde sancţiunilor ”ostile” anunţate de Londra. ”Rusia îşi păstrează dreptul de a lua măsuri de represalii în legătură cu decizia ostilă a Regatului Unit”, a indicat într-un comunicat ambasada Rusiei la Londra.