EXTERN

Referendum eşuat în Macedonia. Doar o treime din cetăţeni au votat

Macedonenii au votat covârşitor pentru schimbarea numelui ţării în Republica Macedonia de Nord, formulă agreată cu vecinii greci şi care ar rezolva o dispută istorică. Problema este că doar o treime au ieşit la referendumul de ieri, adică mult sub pragul de validare de 50 de procente. Premierul vrea să aprobe măsura printr-un vot în Parlament.

Secţiile de votare din Macedonia au fost mai mult goale la referendumul privind noua denumire a ţării. Potrivit cifrelor oficiale, doar 36% dintre cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat, adică mult sub pragul de 50 de procente necesar pentru validare. Dintre cei care au votat, peste 90% sunt de acord cu numele Republica Macedonia de Nord, agreat cu grecii. Politicienii puterii au salutat rezultatul şi cer confirmarea lui în Parlament.

Zoran Zaev, premierul Macedoniei: "Îi felicit pe toţi cetăţenii noştri. Astăzi am realizat succesul democraţiei pentru o Macedonie europeană".

Ali Ahmeti, liderul partidului DUI: "Referendumul a fost consultativ. Parlamentul trebuie să ia o decizie în acest proces şi noi vom vota pentru".

De cealaltă parte, Opoziţia, în special naţionaliştii, au încurajat boicotarea referendumului, pe care îl consideră umilitor.

Hristijan Mickovski, liderul Opoziţiei: "Oamenii au respins manipulările autorităţilor cu acest acord şi susţin adevăratele valori ale UE şi NATO. A fost greşit din partea guvernului ca în scopul integrării să se folosească de acest subiect".

După decenii de dispute, Grecia şi Macedonia au ajuns la un acord ca statul fost iugoslav să se numească Republica Macedonia de Nord. Dacă va fi aprobat, la schimb Grecia nu va mai bloca prin veto negocierile de aderare a Macedoniei la NATO şi Uniunea Europeană.