Reacţia lui Joe Biden, după punerea sub acuzare a lui Donald Trump
Vizualizari:

Reacţia lui Joe Biden, după punerea sub acuzare a lui Donald Trump

Preşedintele ales Joe Biden a reacţionat cu destulă întârziere, miercuri, după ce preşedintele încă în exerciţiu, Donald Trump, a fost pus sub acuzare în Camera Reprezentanţilor pentru incitare la violenţele petrecute la Capitoliu în ziua în care Congresul i-a validat victoria în alegeri candidatului democrat.

Preşedintele ales a transmis un comunicat după aproape patru ore de la votul istoric din Camera Reprezentanţilor, exprimându-şi speranţa că procesul împotriva lui Donald Trump, care se va muta acum în Senat, nu va întârzia calendarul audierilor pentru membrii administraţiei sale şi nici eforturile de combatere a pandemiei, scrie Digi24.

Joe Biden va depune jurământul ca preşedinte în data de 20 ianuarie şi îi roagă pe membrii Congresului să nu piardă din vedere calendarul încărcat al următoarei perioade, în care sunt de aprobat membrii Cabinetului său, dar şi măsuri economice şi de combatere a pandemiei. 

„Astăzi, membrii Camerei Reprezentanţilor şi-au exercitat puterea pe care le-o dă Constituţia şi au votat pentru punerea sub acuzare şi tragerea la răspundere a preşedintelui. A fost un vot bipartizan exprimat de reprezentanţi, care au dat curs Constituţiei şi propriei conştiinţe. Procesul va continua în Senat”, a comentat preşedintele ales, subliniind că speră că Senatul îşi putea vedea de procesul care îl vizează pe Donald Trump lucrând în paralel la alte „chestiuni urgente ale acestei naţiuni”.

De ce se teme Joe Biden

În timp ce democraţii au accelerat procesul de impeachment după asaltul din Capitoliu de săptămâna trecută, Joe Biden a fost destul de rezervat, limitându-se să spună că este ceva ce ţine de prerogativele Congresului şi că el preferă să se concentreze pe data învestiturii, 20 ianuarie, când Donald Trump va pleca de la Casa Albă şi noul preşedinte va putea să înceapă să lucreze la problemele cu care se confruntă America. 

„Această ţară rămâne afectată de un virus mortal şi de o economie care se clatină”, a reamintit el. 

Evitând să ia o poziţie clară, Joe Biden a spus că violenţele de la Capitoliu au fost comise de „extremişti politici şi terorişti interni, care au fost stârniţi de preşedintele Trump”.

Joe Biden a schiţat din nou care îi sunt priorităţile: de la confirmarea unor oficiali în posturi cheie precum secretarul pentru securitate internă, secretarul de stat, şeful Pentagonului, şeful Trezoreriei şi directorul serviciilor naţionale de informaţii până la buna funcţionare a programului de vaccinare şi a economiei. „Prea mulţi dintre concetăţenii noştrii suferă de prea mult timp pentru a mai întârzia astfel de activităţi urgente”, a transmis Joe Biden senatorilor. 

După ce Camera Reprezentanţilor a formulat actul de acuzare împotriva lui Donald Trump, Senatul este cel chemat să-l judece şi să dea un verdict. Ca orice proces, asta ar putea presupune audieri de martori, analizarea unor rapoarte etc., ceea ce ar putea lua timp.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat miercuri că nu va convoca Senatul în procedură de urgenţă pentru a se pronunţa pe impeachment, ci abia după învestirea lui Joe Biden.

Senatul trebuie să dea într-un final un verdict cu majoritate de două treimi din cele 100 de voturi.

Pe de altă parte, tot Senatul trebuie să-i audieze şi să-i confirme prin vot pe cei mai importanţi membri ai viitorului executiv condus de Joe Biden.

Similare
RECOMANDĂRI