EXTERN

Reacţia Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev la petiţia prin care se cere demisia lui Vladimir Zelenski

post-img

Şeful Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev, Andri Bogdan, a calificat drept „glumă” o petiţie online în care peste 45 de mii de persoane cer demisia noului preşedinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski.

„Considerăm petiţia drept o glumă, poate chiar o glumă amuzantă”, a declarat Andri Bogdan, într-o emisiune televizată. Potrivit şefului Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev, legea prevede foarte clar cazurile în care preşedintele poate rămâne fără atribuţii. „Astfel de petiţii nu pot sta la baza încetării competenţelor preşedintelui”, a explicat şeful noii administraţii de la Kiev.

Potrivit lui Andri Bogdan, petiţia sugerează că există o parte a populaţiei care nu este de acord cu acţiunile noului preşedinte al Ucrainei. „Vom depune eforturi pentru ca astfel de oameni să fie cât mai puţini, convingându-i să ne devină susţinători", a adăugat reprezentantul lui Zelenski.

O petiţie pentru demisia noului preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a strâns peste 45 de mii de semnături în numai două zile de la postarea acesteia pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev. Potrivit reglementărilor ucrainene, petiţiile online sunt examinate oficial dacă sunt semnate de 25 de mii de cetăţeni.

Vladimir Zelenski a fost învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei pe 20 mai, în cadrul unei ceremonii organizate în Parlament. În discursul său, Zelenski a anunţat că dizolvă Parlamentul şi convoacă alegeri parlamentare anticipate. După ceremonia de învestire a lui Zelenski în funcţia de preşedinte, şeful administraţiei sale, Andri Bogdan, a anunţat o iniţiativă controversată a noului lider ucrainean: organizarea unui referendum, în cadrul căruia cetăţenii să spună cel fel de acorduri de pace ar trebui să încheie Ucraina cu Federaţia Rusă, în contextul conflictului armat din Donbas. Ulterior, echipa preşedintelui Vladimir Zelenski a revenit asupra acestui subiect şi a precizat că ar fi vorba mai degrabă de un sondaj, decât de un referendum, notează Rador.