EXTERN

Raport Marea Britanie: China ar trebui să plătească pagube de mii de miliarde pentru minciunile şi dezinformarea despre coronavirus

post-img

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea brevetelor” din Reglementările internaţionale în materie de sănătate în ceea ce priveşte tratarea COVID-19 ar putea ajunge la cel puţin 3,2 trilioane de lire sterline (17,5 mii de miliarde de lei româneşti) doar din ţările G7 – Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada, potrivit unui raport recent lansat de Fundaţia Henry Jackson din Marea Britanie.

Raportul susţine că modul în care guvernul Chinei a tratat iniţial boala şi netransmiterea în mod adecvat a informaţiilor către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au încălcat articolele şase şi şapte din Regulamentele Internaţionale de Sănătate [IHR], un tratat la care China este semnatar şi este obligată legal să îl respecte, scrie inliniedreapta.ro.

„Partidul Comunist Chinez nu a învăţat nicio lecţie din eşecul său în epidemia SARS din 2002-3. Greşelile, minciunile şi dezinformarea repetate, de la începutul epidemiei COVID-19, au avut deja consecinţe cu mult mai mortale„, scrie Matthew Henderson, co-autor al studiului realizat de Fundaţia Henry Jackson.

„Acest raport nu învinuieşte poporul Chinei pentru cele întâmplate. Chinezii sunt victime nevinovate, ca şi noi ceilalţi. Vina îi aparţine Partidului Comunist Chinez”, subliniază co-autorul raportului britanic.

Henderson adaugă că raportul îşi propune de asemenea să ofere o imagine asupra căilor de atac pentru ca lumea liberă să obţină compensaţii de la statul comunist chinez:

„Cum se va traduce acest lucru în practică, timpul va spune. Calculând costul pagubelor cauzate economiilor avansate şi punând cap la cap o serie de procese juridice posibile la care se poate recurge, oferim o idee asupra modului în care lumea liberă ar putea obţine compensaţii pentru prejudiciul îngrozitor pe care Partidul Comunist Chinez l-a făcut”.

Conform raportului, guvernul chinez se face vinovat de următoarele:

  • Nu a dezvălui date care ar fi dezvăluit dovezi ale transmiterii de la om la om pentru o perioadă de până la trei săptămâni de la cunoaşterea acesteia, încălcând articolele şase şi şapte din IHR.
  • A furnizat OMS informaţii eronate despre numărul de infecţii între 2 ianuarie 2020 şi 11 ianuarie 2020, cu încălcarea articolelor şase şi şapte din IHR.
  • Nu a interzis vectori de infecţie virală zoonotică letală (de origine animală), promovând în schimb activ proliferarea masivă de specii gazdă periculoase pentru consum uman, încălcând articolul 12 din Pactul internaţional pentru drepturile economice, sociale şi culturale.
  • Au permis unui număr de 5 milioane de oameni (…) să plece din Wuhan înainte de a impune blocarea la 23 ianuarie 2020, în ciuda cunoştinţelor despre transmiterea de la om la om.

Procesele verbale ale grupului consultativ ştiinţific din Marea Britanie cu privire la ameninţările virale noi şi emergente înregistrează modul în care lipsa de informaţii a întârziat răspunsul la virus, inclusiv lipsa controalelor călătoriilor, potrivit raportului.