EXTERN

Rachetele testate de Coreea de Nord – nu au fost deloc nord-coreene, ci unele ruseşti

post-img

La 4 mai, Coreea de Sud a anunţat că regimul nord-coreean a lansat rachete cu rază scurtă de acţiune în direcţia Mării Japoniei. Intervalul dintre prima şi ultima lansare a fost de 20 de minute. Rachetele au parcurs între 70 şi 200 km dupa care au căzut în mare.

Autorităţile nord-coreene au anunţat că lansările de rachete cu rază scurtă de acţiune au fost efectuate conform planului şi nu au ameninţat alte state. Armata a precizat că exerciţiile unităţilor de apărare costiera au avut ca scop sa „evalueze şi testeze abilitatea militarilor de a manevra arme tactice şi sisteme de lansare de proiectile reactive cu raza lunga de actiune”. Testele au fost efectuate sub îndrumarea preşedintelui Consiliului de Stat al Coreei de Nord, Kim Jong-un, scrie paginaderusia.ro.

Dar, după o săptămână, s-a dovedit că rachetele lansate de Phenian nu au fost deloc nord-coreene, ci unele ruseşti.

Potrivit datelor NBC News, cele trei rachete testate săptămâna trecută de militarii nord-coreeni în prezenţa lui Kim Jong-un sunt bine cunoscute experţilor militari. Ele arată exact ca rachetele pe care armata rusă le vinde în străinătate în mod activ şi care au fost recent desfasurate şi în Siria.

Aceste rachete sunt foarte asemănătoare cu racheta balistică de rază scurtă rusă ”Iskander”, care se afla în serviciul armatei ruse de peste 10 ani.

Marcus Schiller, expert militar important şi şeful ST Analytics, afirma că rachetele nord-coreene conţin o mulţime de „amprente tehnologice ruseşti”. Potrivit expertului, Phenianul putea cumpăra rachetele prin intermediari, din ţări conduse de regimuri autoritare cu care Moscova cultivă relatii amicale.

Potrivit NBC, „Iskander” prezintă un interes deosebit pentru Coreea de Nord. Aceste rachete sunt concepute pentru a zbura la o altitudine de aproximativ 40 km, navigaţia putând fi ajustată în timpul zborului. Aceste rachete folosesc slăbiciunile din apărarea antirachetă a SUA şi sud-coreeană, dotate cu rachete Patriot şi sistemul de apărare antirachetă THAAD. „Iskander” sunt lansate mai rapid şi, prin urmare, sunt mai greu de distrus la sol. În plus, racheta rusească utilizează un sistem avansat de ghidare, datorită căruia atinge ţinte cu precizie mai mare în comparaţie cu alte rachete din această clasă.

Imediat după lansarea celor trei „rachete nord-coreene”, Statele Unite au declarat că nu le considera o ameninţare  la adresa Americii. Secretarul de Stat al SUA, Michael Pompeo, a remarcat că: „Aceste lansari au fost de raza relativ scurta, ştim că nu erau rachete balistice intercontinentale”.

Dar, potrivit NBC, în ciuda acestor afirmaţii, astfel de rachete ar putea fi folosite într-un scenariul de luptă pentru a ataca ţinte care depăşesc cu mult frontiera nord-coreeană, cum ar fi bazele militare americane din Coreea de Sud, care însumeaza 28.000 de militari americani şi zeci de mii de membri ai familiei lor, precum şi funcţionari ai Departamentului Apărării al SUA care sunt staţionaţi acolo.

Michael Elleman, directorul Programului de neproliferare şi al politicii în domeniul armele nucleare de la Institutul Internaţional de Studii Strategice (The International Institute for Strategic Studies), spune că o analiză suplimentară a caracteristicilor şi a traiectoriei rachetelor ar trebui să indice dacă acestea au fost produse cu adevărat în Rusia.

„Punctul cheie aici este că nimeni nu poate crea un nou sistem fără sa parcurga anumiti pasi pentru a-l dezvolta. Nu am văzut nimic care să indice astfel de acţiuni din partea Phenianului”, susţine Elleman.

După cum a reamintit Simon Weseman, cercetător principal la Institutul Internaţional de Cercetare al Păcii de la Stockholm, Rusia nu are dreptul sa vanda rachete Coreei de Nord din cauza sancţiunilor internaţionale impuse de ONU împotriva Phenianului înca din 2006. Dar este posibil ca Coreea de Nord să fi reprodus o copie a Iskander – şi acest lucru nu este primul caz al unei astfel de „clonări”.

De exemplu, Coreea de Sud detine rachete a căror producţie a fost inspirată de Iskander – Hyunmoo-2. Şi China are o rachetă similară – DF-12 sau M20, care a fost, de asemenea, configurată pentru export. Unul dintre cumpărătorii săi, Qatarul, le-a expus la paradă în 2017.

Sistemul de rachete Iskander este în funcţiune din 2006. Versiunea Iskander-M, utilizată de armata rusă, are o lungime de peste 7 metri, poate cântări mai mult de 4 tone şi are rază de acţiune între 400 şi 500 km. Rusia a folosit Iskander în razboiul împotriva Georgiei, în 2008.

Rachetele Iskander sunt o sursă de tensiune şi cu SUA, preşedintele american Donald Trump spunand ca sunt principalul motiv pentru decizia sa din februarie de a se retarge din Tratatul INF.

Moscova susţine că gama Iskander-M este uşor sub limita operaţională prevazuta de acordul INF şi nu ar trebui considerată o încălcare a tratatului.

De la început, Rusia a privit racheta Iskander ca armă cu potenţial de export. Pentru a evita problemele legate de restricţiile internaţionale privind neproliferarea armamentului, Rusia produce pentru export o versiune mai puţin impresionantă, cu raza de actiune mai mica – Iskander-E.

Pana in prezent,  Rusia a vândut această versiune Algeriei şi Armeniei si este în discutii cu Iranul, Libia, Emiratele Arabe Unite, Malaezia şi Arabia Saudită.