EXTERN

„Zero calorii”. Noi paşi spre reducerea zahărului din băuturile non-alcoolice în UE

post-img

Industria europeană de băuturi non-alcoolice este implicată de mult timp într-un proces gradual de eliminare a zahărului adăugat din produsele sale şi introducerea de soiuri "zero calorii" pe piaţă, scrie EurActiv Spania, preluat de EurActiv.com.

Producătorii de băuturi răcoritoare, reuniţi în asociaţia europeană UNESDA, au realizat o reducere medie a caloriilor de 12% între 2000 şi 2015. Acum, UNESDA a promis să accelereze procesul pentru a obţine o reducere suplimentară de 10% până în 2020.

Scopul este de a promova obiectivul Uniunii Europene de combatere a obezităţii.

"Mai mult de 60% dintre copiii supraponderali inainte de pubertate vor fi supraponderali la vârsta adultă. Un procent estimat la 25% dintre copiii de vârstă şcolară din Europa sunt deja supraponderali sau obezi", a declarat DR Gauden Galea, Director al Departamentului de prevenţie a bolilor noncomunicabile din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la începutul acestui an.

Uniunea Europeană, urmând recomandările OMS, este implicată în promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase, exerciţiile regulate şi reducerea consumului caloric (cu o atenţie deosebită la băuturile răcoritoare zaharoase), într-un "război" împotriva zaharurilor adăugate, considerate deosebit de nocive pentru sănătatea umană.

Impozitarea zahărului, a sării sau a grăsimilor? Lobby-urile alimentare presează UE

Unele ţări au adoptat impozite speciale pentru zahăr, sare sau grăsimi, care au avut un efect descurajator în rândul consumatorilor. Cu toate acestea, majorarea acestor taxe ar putea avea efectul opus, împingând consumatorii spre alimente mai ieftine, cu o calitate nutritivă inferioară, potrivit experţilor.

Comisia Europeană explică faptul că impozitele pe anumite tipuri de alimente măresc documentaţia, mai ales dacă taxa se aplică ingredientelor sau dacă normele care determină alimentele care urmează să fie impozitate sunt complexe.

O taxă pe băuturile zaharoase şi alimentele grase ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă şi a investiţiilor, a avertizat un raport din 2014.

Unul din cinci europeni e obez

În Europa, aproape unul din doi bărbaţi şi femei era supraponderal în 2008, iar 23% dintre femei şi 20% dintre bărbaţi erau obezi, potrivit datelor OMS.

Obezitatea este cauzată de lipsa de exerciţii fizice şi de obiceiurile alimentare proaste. Este unul dintre primii factori de risc pentru bolile netransmisibile (NCD) cum ar fi cancerul, diabetul şi bolile cardiovasculare şi respiratorii.