Putin şi-a „amintit” la paradă că Kievul este un „străvechi oraş rusesc”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Putin şi-a „amintit” la paradă că Kievul este un „străvechi oraş rusesc”

Înainte de parada militară tradiţională de Ziua Victoriei de la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Kievul este „un străvechi oraş rusesc”.

Putin a reamintit „străvechile oraşe ruseşti „- Kiev şi Novgorod – care au contribuit, de asemenea, la înfrângerea fascismului”, scrie presa rusa.

În acelaşi timp, Putin a spus că într-un număr de state se „distorsionează adevărul despre război”.

Reamintim că, în 2010, Putin a declarat că Rusia ar fi câştigat oricum cel de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă Ucraina nu ar fi făcut parte din Uniunea Sovietică.

La parada de Ziua Victoriei de la Moscova din acest an au fost demonstrate din nou tancurile ”Armata” T-14, sistemele anti-racheta S-400, sistemele de rachete Yars, vehiculele de susţinere a tancurilor ”Terminator” şi alte vehicule. De aceasta data, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, fortele aeriene ruse nu au efectuat zboruri demonstratve deasupra Kremlinului. În total, mai mult de 13,6 mii de soldati au marsaluit prin Piata Rosie.

Amintim ca Rusii sau Varagii Rus’ au fost un popor medieval de origine scandinavă care a dominat din punct de vedere militar un vast spaţiu din Europa de Est, constituindu-se într-o elită nobiliară războinică ce conducea o populaţie cu origini variate (finice, slave, baltice, turcice,  iranice etc.).

Rădăcina rus’ a supravieţuit în numele naţiunilor moderne belarusa, rusa şi ruteana, precum şi în numele finlandez şi eston pentru Suedia (Ruotsi, respectiv Rootsi).

În secolele XI-XIII a desemnat teritoriu din jurul Kievului, Cernigovului şi Pereiaslavului. Cnezatul Moscovei a preluat aceasta denumire în 1721, cand s-a proclamat Imperiul Rus.

Similare
RECOMANDĂRI