Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proteste în Habarovsk: Manifestanţii au scandat lozinci, cerând demisia lui Vladimir Putin

Zeci de mii de oameni au protestat azi, din nou, în centrul oraşului Habarovsk, faţă de arestarea guvernatorului local, inclulpat pentru crime. Manifestanţii au scandat lozinci cerând demisia preşedintelui rus Vladimir Putin, care în această săptămână a numit un guvernator interimar.

Protestele din capitala ţinutului Habarovsk din Orientul Îndepărtat rus, continuă de două săptămâni. Oamenii se revoltă pentru că autorităţile centrale au arestat un demnitar pentru care şi-au dat votul, în cazul altor regiuni ale Rusiei guvernatorii fiind desemnaţi de liderul de la Kremlin. Manifestanţii cer tot mai insistent demisia lui Putin şi eliberarea guvernatorului local Serghei Furgal arestat de Serviciul Federal de Securitate, FSB, şi dus la Moscova pentru a fi judecat.

Spiritele s-au încins şi mai mult în Habarovsk după ce guvernatorul interimar, numit de preşedintele Putin, a declarat presei că manifestaţiile ar fi finanţate de forţe străine, ostile Rusiei.

Principalul opozant al regimului de la Kremlin, Alexei Navalnîi, a îndemnat locuitorii regiunii Habarovsk să nu renunţe la lozinci politice. În emisiunea sa săptămânală de pe Youtube, Navalnîi a precizat că până acum autorităţile centrale au reuşit mereu să împiedice orice mişcare de protest, invocând faptul că problemele sociale şi economice nu trebuie confundate cu cele politice.

Tot mai multe manifestaţii de stradă în susţinerea guvernatorului regiunii Habarovsk au loc şi în alte mari oraşe ale Rusiei, inclusiv la Vladivostok, capitala ţinutului vecin Primorie. Serghei Furgal a devenit guvernator al regiunii Habarovsk după ce l-a învins acum doi ani pe un candidat al partidului de guvernământ "Rusia Unită". Furgal e membru al unui partid de extremă naţionalistă condus de Vladimir Jirinovski, aliat al formaţiunii de guvernământ. Presa rusă scrie că autorităţile centrale ar fi nemulţumite că Furgal transferă tot mai puţini bani în bugetul central, iar în regiunea Habarovsk, popularitatea acestuia ar fi cu mult peste cea a preşedintelui Putin.
Similare
RECOMANDĂRI