EXTERN

Primul tur al alegerilor legislative în Franţa. Partidul lui Emmanuel Macron conduce

post-img

Primul tur al alegerilor parlamentare din Franţa s-a încheiat. La République En Marche, formaţiunea lui Emmanuel Macron, e pe primul loc cu 32% din voturi. Cel mai puţin au obţinut socialiştii, 10%. Frontul Naţional, partidul lui Marine le Pen, are 14%.

"Este record de participare - de această dată vorbim în sensul negativ al absenteismului - 50%, de obicei francezii sunt extrem de disciplinaţi. Acest lucru l-a favorizat pe cel care a câştigat aceste alegeri, este vorba despre partidul care l-a propulsat la Élysée pe Emmanuel Macron", a explicat Mihaela Antoche în cadrul unei Ediţii speciale la TVR.

"Vom asista la ceva nemaiîntâlnit - întreaga compoziţie a Parlamentului se schimbă. Vom avea un partid, La République En Marche, care va deţine aproape 400 de deputaţi - este ceva absolut inedit. Practic, opoziţia este anihilată la câteva mandate de deputat. (...) Frontul Naţional condus de Marine Le Pen a pierdut grav în acest tur, turul I. Poate să aibă cel mult 10 deputaţi, iar socialiştii doar 20 - 30 de deputaţi", subliniază corespondentul Ştirilor TVR.

Aceste rezultate sunt doar o proiecţie a ceea ce va însemna viitorul legislativ al Franţei. Structura se va definitiva abia săptămâna viitoare, când se va desfăşura cel de-al doilea tur.

Sistemul de alegeri parlamentare în două tururi este destul de complicat. Trebuie să fii francez înscris pe listele electorale ca să poţi vota.

Se înscriu pe liste reprezentanţii partidelor politice. Este o listă cu paritate, adică un număr egal de femei, un număr egal de bărbaţi.

La urne se concentrează un anumit număr de procente pentru fiecare formaţiune politică şi, implicit, nişte candidaţi vor fi pe primele poziţii. Pentru definitivare, se mai merge încă o dată la urne, peste o săptămână, pe 18 iunie.

Cele mai recente sondaje arată că partidul noului preşedinte, Emmanuel Macron, ''La République en marche!'', se află pe primul loc în preferinţele alegătorilor, înaintea partidului de dreapta Republicanii şi a Frontului Naţional (extrema dreaptă), acesta din urmă aflat în dificultate după eşecul lui Marine Le Pen în confruntarea cu Emmanuel Macron în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din luna mai.