EXTERN

Primul scandal pe vaccinul Sputnik. Slovacia a anunţat că loturile de vaccin pe care le-a primit diferă de cele evaluate de cercetătorii internaţionali

post-img

Rusia a cerut, joi, autorităţilor slovace, să returneze sute de mii de doze din vaccinul Sputnik V împotriva Covid-19, motivând că Slovacia a încălcat condiţiile contractului. Este vorba de un scandal care se accentuează de mai multe zile între cele două ţări, după ce o agenţie slovacă şi-a exprimat dubiile cu privire la vaccinul rusesc, conform Reuters.

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Slovacia a anunţat, joi, că loturile de vaccinuri Sputnik V pe care le-a primit diferă de cele evaluate de cercetătorii internaţionali şi de agenţia de reglementare europeană.

Slovacia a importat 200.000 de doze din vaccinul Sputnik în urmă cu o lună, al doilea stat membru al Uniunii Europene care a făcut o astfel de comandă, după Ungaria, deşi serul dezvoltat la Moscova nu are încă aprobarea autorităţilor de reglmentare europene.

Spre deosebire de Ungaria, Slovacia nu a început încă administrarea vaccinului, deşi l-a înregistrat ca medicament, iar ministerul sănătăţii slovac a cerut o evaluare din partea agenţiei de reglementare a ţării.

Agenţia slovacă a concluzionat că forma dozajului vaccinului livrat diferă de forma produsului care este, în acest moment, evaluat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Agenţia slovacă a mai precizat că dozele care au ajuns în Slovacia au, de asemenea, caracteristici diferite de cele folosite în studiile şi evaluările publicate de jurnalul ştiinţific The Lancet.

Fondul suveran rus, care se ocupă de comercializarea vaccinului Sputnik a negat acuzaţiile aduse de slovaci, pe care le-a catalogat drept „fake news”. De asemenea, autorităţile ruse spun că partea slovacă nu a testat serul într-un laborator autorizat şi că a încălcat contractul încheiat şi că a făcut un „act de sabotaj”.

„Fondul suveran rus a trimis o scrisoare în data de 6 aprilie 2021 prin care cere returnarea dozelor de vaccin, ca urmare a multiplelor încălcări ale contractului. Ele vor fi folosite în alte ţări. Toate dozele Sputnik V sunt de aceeaşi calitate şi trec prin acelaşi control al calităţii riguros la Institutul Gamaleia”, se arată într-un comunicat pe pagina de Twitter a vaccinului.

Sursa: Digi24.ro