Prima ţară europeană care califică drept „genocid” tratamentul pe care China îl aplică minorităţii uigure
Vizualizari:

Prima ţară europeană care califică drept „genocid” tratamentul pe care China îl aplică minorităţii uigure

Olanda este prima ţară europeană care califică drept „genocid” tratamentul aplicat minorităţii uigure din China. Parlamentul olandez a adoptat o moţiune în acest sens, fără caracter obligatoriu pentru guvern, informează Agerpres.

„În China are loc un genocid împotriva minorităţii uigure”, afirmă moţiunea parlamentară olandeză, fără a acuza însă direct guvernul de la Beijing.

Documentul consemnează însă că acţiunile autorităţilor chineze, cum ar fi „măsurile cu scopul de a împiedica natalitatea” şi existenţa unor „lagăre de pedeapsă”, intră sub incidenţa Rezoluţiei 260 a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cunoscută drept Convenţia împotriva genocidului.

Canada a adoptat deja săptămâna aceasta o rezoluţie similară, dar Olanda este prima ţară europeană care se pronunţă în aceşti termeni.

Partidul conservator VVD al premierului Mark Rutte a votat împotriva rezoluţiei, care nu impune guvernului nicio acţiune. Un purtător de cuvânt al executivului a declarat că va răspunde moţiunii mai târziu.

Comunitatea uigură din regiunea Xinjiang, din China, este vizată de o politică agresivă de control al populaţiei şi sterilizare forţată în cadrul „unei strategii mai vaste de dominaţie etno-rasială” a guvernului de la Beijing, se arată într-un studiu publicat luni şi citat de AFP

Uigurii, în principal musulmani şi vorbind în mare parte o limbă de origine turcică, sunt unul din cele 56 de grupuri etnice din ţară. Ei reprezintă ceva mai puţin de jumătate din cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un imens teritoriu semideşertic din nord-vestul Chinei, vizat mult timp de atentate sângeroase, care au fost atribuite separatiştilor şi islamiştilor de către Beijing.
Similare
RECOMANDĂRI