EXTERN

Prima condamnare într-o anchetă a Parchetului European condus de românca Laura Codruţa Kövesi

post-img

Tribunalul Penal Special din Slovacia a emis primul verdict de condamnare în cadrul unei anchete a Parchetului European, condus de Laura Codruţa Kövesi, informează EPPO într-un comunicat de presă.

Un primar al unei municipalităţi din estul Slovaciei a pledat vinovat pentru comiterea unei tentative de infracţiune împotriva intereselor financiare ale UE, pe baza faptului că a falsificat documente pentru a obţine în mod ilegal un sprijin financiar din partea Fondului Social European pentru cofinanţarea serviciilor locale.

Prejudiciul total care ar fi putut fi cauzat este de peste 93.000 de euro.

Instanţa i-a impus o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată cu perioadă de probă şi interzicerea exercitării unei funcţii publice timp de 5 ani, conchide sursa citată.

Parchetul European a coordonat recent prima operaţiune în cadrul căreia autorităţile de aplicare a legii au efectuat percheziţii, arestări şi confiscări în valoare de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia şi Bulgaria.

Parchetul European (EPPO) şi-a început activitatea la 1 iunie 2021. Instituţia este responsabilă cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul Uniunii Europene. De la începerea oficială a operaţiunilor, în 1 iunie 2021, această instituţie a primit 1.700 de sesizări de la statele membre şi alte entităţi private. Aceste sesizări au dus deja la deschiderea a 300 de investigaţii.

Parchetul European este responsabil cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal următoarele tipuri de fraudă şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

   - frauda în materie de cheltuieli şi venituri;
   - frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane EUR);
   -  spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
    - corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
    - participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE.

Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze şi să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracţiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European îşi desfăşoară investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisie, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale UE, precum şi faţă de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.