EXTERN

Preţul petrolului urcă la maximul ultimelor două luni

post-img

Preţul petrolului a crescut, joi, susţinut de sporirea cererii de carburanţi şi de o reducere a stocurilor de ţiţei din SUA, în condiţiile în care producţia a rămas redusă în Golful Mexic după două uragane, relatează Reuters.

Ţiţeiul Brent a crescut cu 28 de cenţi, sau 0,4%, la 76,47 dolari pe baril la ora 13:36 GMT. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 43 de cenţi, sau 0,6%, la 72,66 dolari pe baril. La începutul sesiunii, Brent a crescut la 76,53 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iulie.

"Preţul petrolului continuă să urce pe fondul constrângerilor de aprovizionare din Golful Mexic din SUA, care s-a reflectat în raportul privind retragerile mari de stocuri de ţiţei de săptămâna trecută", a declarat analistul Rystad Energy, Louise Dickson.

Ambele contracte au urcat miercuri cu 2,5%, după ce datele Energy Information Administration au arătat că stocurile de ţiţei din SUA în săptămâna până la 17 septembrie au scăzut cu 3,5 milioane de barili, până la 414 milioane - cel mai mic total din octombrie 2018.
 

Petrolul a primit, de asemenea, un impuls în condiţiile în care mai mulţi membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, cunoscuţi colectiv ca OPEC+, s-au străduit în ultimele luni să crească producţia din cauza unor ani de subinvestiţii sau a întârzierilor la lucrările de întreţinere din cauza pandemiei de coronavirus. 

Ministrul irakian al petrolului a declarat miercuri că OPEC+ depune eforturi pentru a menţine preţul ţiţeiului aproape de 70 de dolari pe baril, pe măsură ce economia globală îşi revine, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Grupul se va reuni pe 4 octombrie.

Sentimentul pieţei este, de asemenea, susţinut şi de creşterea preţurilor la gazele naturale, a declarat ANZ Research. "Lipsa de aprovizionare cu gaze ar putea încuraja utilităţile energetice să treacă de la gaze la petrol dacă iarna se dovedeşte a fi mai rece în acest an", au transmis analiştii ANZ într-o notă.

Preţurile la gazele naturale au crescut puternic în ultimele luni în întreaga lume, din cauza unei combinaţii de factori, inclusiv a creşterii cererii în special din partea Asiei, a stocurilor scăzute şi a livrărilor mai scăzute decât de obicei ale Rusiei.