EXTERN

Presupusa ingerinţă a Rusiei în alegeri: Senatul SUA doreşte să dea publicităţii ancheta sa înainte de primăvara anului 2018

post-img

Parlamentarii americani, care anchetează presupusa ingerinţă a Rusiei în campania prezidenţială din 2016, şi-au propus să dea publicităţii rezultatele investigaţiei înainte de alegerile primare din primăvara viitoare, de teama unei noi încercări a Moscovei în acest sens, relatează France Presse, citată de Agerpres.

"Trebuie să facem publice faptele noastre privind implicarea Rusiei în alegerile noastre înainte de începerea primarelor în 2018, adică la începutul anului", a declarat miercuri Richard Burr, preşedintele republican al Comisiei pentru serviciile secrete din Senatul american, una dintre cele trei comisii care investighează cazul de la începutul anului.

Comisia sa încearcă să cerceteze nivelul ingerinţei ruse, inclusiv printr-o campanie de dezinformare pe reţelele de socializare, dar de asemenea să identifice eventualele contacte în SUA, potenţial în cadrul echipei de campanie a lui Donald Trump, scrie sursa.

"În ceea ce priveşte complicitatea, mai avem încă de lucru, dar începem să reconstituim clar ceea ce s-a întâmplat ", a spus Burr.

Comisia a primit mai mult de 100.000 de pagini de documente şi a interogat, cu uşile închise, peste 100 de martori, provenind din administraţia preşedintelui Barack Obama, din echipa de campanie a lui Donald Trump, precum şi reprezentanţi ai marilor reţele sociale, precum Facebook şi Twitter.

O audiere publică va fi organizată în noiembrie cu reprezentanţi ai giganţilor de internet.

"Serviciile de informaţii ruse sunt hotărâte şi abile şi eu recomand fiecărei campanii şi fiecărui responsabil electoral să ia asta foarte în serios", a declarat Burr.