Preşedinţii Comisiei Europene şi Parlamentului European denunţă, la Florenţa, ascensiunea populismului în Europa
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedinţii Comisiei Europene şi Parlamentului European denunţă, la Florenţa, ascensiunea populismului în Europa

Preşedinţii Comisiei Europene şi Parlamentului European, Jean-Claude Juncker şi Antonio Tajani, şi-au exprimat vineri, la Florenţa, îngrijorarea faţă de ascensiunea populismului în Europa, tendinţă alimentată şi de criza migraţiei din ultimii ani, transmite AFP.

''A fi un bun italian înseamnă să fii şi un bun cetăţean european. Acest lucru trebuie repetat cu voce tare, în special în acest moment'', a declarat Tajani în conferinţa despre Starea Uniunii, organizată la Florenţa.

La rândul său, Jean-Claude Juncker s-a arătat îngrijorat în faţa 'resentimentelor' generate de criza migraţiei în Europa.

''Acest lucru le-a oferit populiştilor şi naţionaliştilor muniţia de care aveau nevoie pentru a desface solidaritatea'' Europei, a declarat şeful executivului comunitar. El s-a declarat 'şocat de rupturile şi fisurile de solidaritate' apărute între ţările membre în timpul crizei migraţiei.

Întrebat de jurnalişti, Tajani a refuzat să facă aprecieri despre guvernul antisistem în curs de formare la Roma, cu participarea Ligii (extrema dreaptă) şi a Mişcării 5 Stele (M5S, populiştii), dar şi-a exprimat speranţa că viitorul executiv va apăra apartenenţa Italiei la Uniunea Europeană.

Liga şi M5S, devenite majoritare după alegerile parlamentare din 4 martie, ar putea anunţa în câteva zile o echipă şi un program comune în vederea creării unui guvern antisistem, o premieră într-o ţară fondatoare a UE şi a treia economie din zona euro. 
Similare