Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în vizită în China
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în vizită în China

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-a început vizita in China cu o ambiţie pe măsura ţării gazdă: să dea o dimensiune europeană uriaşului proiect "Noul Drum al Mătăsii". Iniţiativa Chinei este una dintre cele mai ample din prima jumătate a secolului, transmite Ştirile TVR.

China vrea să-şi construiască ample conexiuni marine dar şi terestre, rutiere şi feroviare, către Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Europa. Drumul Mătăsii în varianta prezentului este o iniţiativă uriaşă pentru care preşedintele Xi Jinping a prevăzut un buget de 124 de miliarde de dolari.

Preşedintele Franţei a fost fascinat de cultura milenară a gigantului asiatic, în special de uriaşa armată de teracotă din timpul primului împărat chinez. Macron s-a angajat să facă o vizită în China, în fiecare an al mandatului său, dar a ţinut să precizeze că marele proiect, care include elemente de infrastructură, dar şi evenimente culturale de amploare, nu trebuie să fie o tentativă de extindere a influenţei chineze asupra altor state sau regiuni.

Anul trecut, preşedintele Franţei a cerut Comisiei Europene sa construiască un sistem de monitorizare a investiţiilor străine şi a dat ca exemplu exporturile chinezeşti de oţel la preţuri sub cotaţiile internaţionale.

Similare