Preşedintele Consiliului European: Brexit-ul este parte a unui "arc de instabilitate" din jurul Uniunii Europene
Vizualizari:

Preşedintele Consiliului European: Brexit-ul este parte a unui "arc de instabilitate" din jurul Uniunii Europene

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este parte a unui "arc de instabilitate" care a apărut în jurul UE, a afirmat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

"Un arc de instabilitate s-a conturat de jur împrejurul nostru", a subliniat Michel într-un discurs pentru think-tank-ul Bruegel de la Bruxelles, specializat în probleme economice.

"La vest, Brexit. Rezultatul a zguduit Uniunea Europeană. Această alegere a suveranităţii naţionale a fost simţită ca un eşec al construcţiei europene", a arătat preşedintele Consiliului European.

"Adevărul este că britanicii se confruntă cu o dilemă. Ce model de societate doresc?", a continuat el.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, la 31 ianuarie, după 47 de ani de parteneriat, spre imensul regret al liderilor UE, care insistă acum ca Londra să accepte consecinţele economice ale unor legături mai slabe.

Procesul de negociere a unor noi relaţii comerciale şi de găsire a unui loc nou în lume pentru Marea Britanie se dovedeşte complicat şi dezvăluie divizări în interiorul partidelor politice, al societăţii şi chiar al guvernului.

Atât UE, cât şi Regatul Unit, care au început luni, la Bruxelles, o săptămână de discuţii decisive, au arătat că un acord post-Brexit este încă departe.
Similare
RECOMANDĂRI