Premierul japonez, Shinzo Abe, şi-a început turneul european în Estonia
Sursa foto:România liberă Vizualizari:

Premierul japonez, Shinzo Abe, şi-a început turneul european în Estonia

Premierul japonez, Shinzo Abe, a sosit în Estonia, prima etapă a turneului său în şase ţări din Europa Centrală, în contextul în care depune eforturi pentru lărgi spirjinul acordat politicii sale de fermitate faţă de Coreea de Nord, relatează AFP.

În deschiderea primei vizite a unui premier japonez în cele trei ţări baltice şi în Bulgaria, Serbia şi România, Shinzo Abe a anunţat că Tokyo se va alătura Centrului Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică (CCD COE) cu sediul la Tallinn.

În pofida acalmiei din ultima vreme în tensiunile din Asia de Est, odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, Shinzo Abe a continuat să lanseze apeluri la "maximizarea presiunii" asupra Phenianului pe tema programelor sale nucleare şi de dezvoltare a rachetelor.

Cu premierul eston, Juri Ratas, "am convenit să nu acceptăm înarmarea nucleară a Coreei de Nord şi am apreciat necesar să acţionăm la maxim presiunea asupra Coreii de Nord", a declarat Shinzo Abe presei la Tallinn.

Pe lângă chestiunile de actualitate internaţională, cei doi prim-miniştri au abordat cooperarea în domeniul securităţii cibernetice, o chestiune pe care Estonia, în prima linie a tehnologiilor informaţiei, o cunoaşte de aproape, după ce a fost vizată de unul din primele mari atacuri cibernetice, în 2007, şi instalarea recentă a Centrului NATO pentru Apărare Cibernetică.

"Pas cu pas, învăţăm cum poate fi utilă NATO pentru Japonia şi în ce măsură Japonia poate fi utilă pentru NATO", a declarat jurnaliştilor la Tallinn Norio Maruyama, purtător de cuvânt al Ministerului nipon de externe vorbind despre participarea Japoniei la CCD DOE.

Întrebat despre ameninţarea atacurilor cibernetice, purtătorul de cuvânt a insistat asupra necesităţii de a coopera pentru "a face faţă provocărilor cu care ne confruntăm, de exemplu, Coreea de Nord".

Shinzo Abe este însoţit de soţia sa, Akie, şi de reprezentanţi a peste 30 de firme nipone, printre care gigantul comerţului on-line Rakuten şi casa de comerţ Mitsubishi Corporation.

"Cele trei ţări baltice sunt centre de logistică", a subliniat un diplomat japonez înainte de plecarea lui Shinzo Abe, văzând în acestea o poartă de intrare în Uniunea Europeană, dar şi spre pieţele din Rusia şi fostele ţări ale URSS.

"Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru cu înaltă calificare", a mai spus referitor la Bulgaria, România şi Serbia.

Japonia caută să îşi consolideze prezenţa în această regiune unde China îşi dezvoltă rapid contactele. Cele şase ţări vizitate fac parte din grupul celor 16 state din Europa Centrală, de Est şi din Balcani cu care Beijingul organizează un summit anual.
Similare