EXTERN

Premierul britanic, Theresa May, şi-a prezentat programul guvernamental

post-img

Premierul britanic, Theresa May, şi-a prezentat miercuri Legea pentru scoaterea Marii Britanii din legislaţia Uniunii Europene, în cadrul unui discurs citit de regina Elisabeta a II-a în deschiderea noii sesiuni a Parlamentului de la Londra, legislativ rezultat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 8 iunie.

Legea pentru scoaterea Marii Britanii din UE, formată din 8 articole din totalul celor 27 prezentate de guvern, va aboli Codul de lege din 1972, care a încorporat legislaţia europeană dreptului britanic, şi va crea noi reguli în ceea ce priveşte comerţul, imigraţia, pescuitul sau agricultura, notează agerpres.ro.

„Prioritatea guvernului meu este de a obţine cel mai bun acord posibil în condiţiile în care ţara părăseşte UE”, a declarat regina, dând citire programului Theresei May.

Ea a adăugat că executivul britanic va încerca „să construiască cel mai larg consens posibil cu privire la viitorul ţării în afara UE”, în condiţiile în care miniştrii sunt divizaţi cu privire la strategia ce trebuie adoptată şi la obiectivele de atins.

Theresa May a afirmat, în nenumărate rânduri, că doreşte să scoată Marea Britanie de pe piaţa comună europeană şi să restabilească un control la frontiere pentru a limita imigraţia europeană, în timp ce unii dintre miniştrii săi susţin un Brexit mai blând, cu menţinerea pieţei comune.

De asemenea, potrivit textului citit de regina Elisabeta a II-a, premierul Theresa May a renunţat la cele mai contestate măsuri sociale ale programului său electoral.

Printre măsurile abandonate se numără intenţia afişată în programul său electoral de a suprima mesele gratuite pentru elevi şi cea de a finanţa cheltuielile legate de îngrijirea persoanelor în vârstă printr-o prelevare din succesiuni, denumită de public „dementia tax” (taxă pe demenţă).

Lipseşte şi propunerea sa electorală de a restabili autorizaţia pentru vânătoarea de vulpi.