EXTERN

Povestea misterioaselor turnuri de piatră din nordul Caucazului

În afară de peisajele de o rară frumuseţe şi defileele spactaculoase, Nordul Caucazului este renumit şi prin turnurile de piatră construite la mare altitudine. Acestea au avut destinaţii diferite în funcţie de vremurile de război sau pace. Echipa TVR a ajuns în munţii de acolo şi ne dezvăluie puţin din istoria acestor misterioase turnuleţe.

Departe, în munţi, în zone greu accesibile, întâlneşti o multitudine de turnuleţe de piatră, unele datând chiar din secolul al V-lea.

În trecut, fiecare familie îşi construia un asemenea turn de piatră. De obicei, acest tip de fortificaţie era folosit drept refugiu în caz de atac.

Localnicii au demolat o parte din turnuri, iar piatra au folosit-o pentru construcţia altor dependinţe în gospodărie.

La Dzivgis, în defileul Kurtatino, Liviu Iurea l-a întâlnit pe Kazbek - un osetin mucalit, care se mândreşte cu istoria strămoşilor lui - alani, de origine sarmată.

Kazbek: "Puteţi să vedeţi că pe stânci au fost construite ziduri de apărare. Sunt de pe timpul invaziei tătaro-mongole. Când cotropitorii veneau pe aici, străbunii mei îi atacau. Prin acest defileu a trecut şi Tamerlan cu oastea sa."

Turnurile de locuit pot fi uşor de recunoscut, pentru că au intrarea la bază. La cele de apărare trebuia folosită o scară sau frânghii. Accesul înăuntru se făcea la cel puţin 5 metri de sol.

Kazbek: "Unele turnuri aveau şi rol de semnalizare. Străjuiau defileul. Când duşmanul se apropia, se dădea semnal cu focuri sau fum."

Turnurile de piatră din Caucaz şi-au pierdut importanţa strategică la sfârşitul secolului al XIX-lea. În prezent, ele atrag mii de turişti, fascinaţi de legendele locului şi frumuseţea peisajelor din jur.