Polonia condiţionează participarea în sistemul comun de apărare al UE prin consolidarea flancului de est
Sursa foto:Newsweek Vizualizari:

Polonia condiţionează participarea în sistemul comun de apărare al UE prin consolidarea flancului de est

Una dintre condiţiile prezentate de Polonia pentru participarea sa la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) este un angajament pe flancul estic cel puţin la nivelul existent în alte domenii, a declarat ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz.

Douăzeci şi trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat luni, la Bruxelles, faţă de o cooperare extinsă în domeniul securităţii, punând bazele unei aşa-numite 'uniuni a apărării europene'. Participarea la această iniţiativă (PESCO) este voluntară pentru statele UE.

Într-o primă fază, această cooperare extinsă ar trebui să se materializeze în proiecte de dezvoltare de material militar (tancuri, drone, sateliţi sau avioane de transport militar) sau a unui spital de campanie european. În perspectivă, această cooperare consolidată s-ar putea concretiza în crearea unui cartier general operaţional pentru unităţi de luptă ale UE sau a unei platforme logistice de operaţiuni, relatează AGERPRES.

Macierewicz a subliniat că pentru industria militară poloneză este extrem de importantă asigurarea unei poziţii egale cu cea a altor ţări. ''Securitatea militară a Poloniei are la bază autonomia industriei de apărare poloneze, dar şi capacitatea sa de a coopera cu industriile militare, atât ale ţărilor europene, cât şi ale SUA şi Coreei de Sud'', a spus oficialul polonez.

Similare