EXTERN

Politico: Dezinformarea din România duce la creşterea cazurilor de COVID-19. Teoriile conspiraţiei, alimentate de propaganda rusă

post-img

În România, teoriile conspiraţiei despre coronavirus costă vieţi. Creşterea alarmantă a cazurilor noi de COVID-19 este alimentată de o campanie de dezinformare în care este implicată şi propaganda rusă, se arată într-o analiză făcută de Politico.

În întreaga Europă, ţările se confruntă cu o creştere a infecţiilor, deoarece, treptat, au fost relaxate măsurile de restricţie, însă în România creşterea cazurilor este alimentată şi de dezinformare şi de fake-news. Unele posturi naţionale de televiziune au difuzat mesaje anti-vaccin şi corona-sceptice semănând îndoieli cu privire la măsurile preventive în rândul populaţiei şi contribuind la creşterea numărului de infecţii, scrie Politico, potrivit Digi24.

„Am avut mai multe tipuri de campanii de dezinformare”, a declarat pentru Politico Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Aceste campanii variază de la articole online şi postări pe reţelele sociale, până la „atacarea oricărei persoane, inclusiv oficialii care au scris public orice informaţie pentru a avertiza populaţia despre ce trebuie să facă”, a spus Arafat.

„De asemenea, au fost campanii foarte bine finanţate de unii care doreau să apară public pentru a sfida recomandările noastre, vizând tinerii, pe care îi convingeau să nu mai poarte măşti”, a mai spus Arafat..

Vârful actual poate fi atribuit dezinformării „cel puţin parţial”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Toate acestea, luate împreună, au avut cu siguranţă un impact asupra populaţiei, creând confuzie şi recrutând un număr de oameni care au încetat să respecte regulile, au încetat să poarte măşti şi au început să propage teorii ale conspiraţiei”, a adăugat acesta.

Cum alimentează propaganda rusă campaniile de dezinformare

O parte din dezinformare are legătură cu presa de stat rusă.

„Cei care construiesc aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum şi o multitudine de actori locali”, a declarat pentru Politico Corina Rebegea, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene. Rebegea a indicat organizaţia mass-media rusă Sputnik şi mai multe grupări ultra-naţionaliste şi anti-vaccinare din România, care au promovat teorii ale conspiraţiei despre coronavirus încă de la debutul pandemiei.

Rebegea a spus că politicienii români „joacă un joc iresponsabil” prin amplificarea şi acordarea de greutate dezinformării online cu privire la coronavirus pentru a ataca guvernul.

„Mesajele care reduc la minimum efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni şi comentatori. Vedem un model caracteristic Balcanilor, în care penetrarea propagandei ruseşti este mai profundă”, a spus ea.

Ediţia locală a site-ului rusesc Sputnik a promovat demonstraţiile stradale împotriva măsurilor de siguranţă ale guvernului şi a sugerat în mod repetat că efectele virusului au fost exagerate de guvern.

Organizatorul unui protest recent împotriva contramăsurilor pandemice de la Bucureşti, Iosefina Pascal, este şi asistentă a europarlamentarei Maria Grapini, din grupul socialist. Pascal este unul dintre cei mai prolifici susţinători online ai corona-scepticismului din România, iar activitatea ei este acoperită îndeaproape şi favorabil de ediţia locală a Sputnik.

Purtătorul de cuvânt al Sputnik la Moscova susţine într-o declaraţie că publicaţia îşi rezervă dreptul de a cita surse aşa cum consideră că este de cuviinţă. „În unele articole de pe site-urile noastre web cităm experţi, vorbitori etc. şi opiniile lor", a scris purtătorul de cuvânt. „De asemenea, considerăm că editarea acelor opinii sau marcarea celor care nu se corelează cu mainstream-ul drept „dezinformare” este o formă de cenzură pe care o considerăm inadmisibilă”.

Adesea în România, astfel de opinii influenţează politica naţională. „Cel mai mare partid din România, PSD, are şi cel mai mare număr de coronasceptici. PSD a folosit conturile sale oficiale de pe reţelele sociale pentru a pune sub semnul întrebării gravitatea pandemiei.”, a spus Rebegea.

Studiile arată că 41% dintre români cred că virusul este o armă biologică fabricată în SUA

O mare minoritate a populaţiei României este susceptibilă la dezinformare atât online cât şi offline, a spus Nicolae Ţîbrigan, analist la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), citând un studiu din aprilie care a arătat că 41% dintre români credeau că virusul este de fapt o armă biologică fabricată în SUA.

„În comparaţie cu majoritatea ţărilor europene, procentul este mare, a spus expertul, dar în comparaţie cu statele vecine din centrul şi estul europei acesta nu este excepţional. Nivelul scăzut de încredere în mass-media şi în autorităţile statului face parte din motivul pentru care mai mulţi români apelează la teoriile conspiraţiei”, susţine Ţîbrigan.

Sondajele sugerează că persoanele predispuse să creadă că aceste teorii ale conspiraţiei prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19.