Peste 209 milioane de doze de vaccin au fost administrate la nivel global. Când ar putea reveni viaţa la normal
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 209 milioane de doze de vaccin au fost administrate la nivel global. Când ar putea reveni viaţa la normal

Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie este în desfăşurare. Mai mult de 209 milioane de doze au fost administrate în 92 de ţări, potrivit datelor colectate de Bloomberg. Ultimele date despre rata de vaccinare arătau că erau administrate 6,24 milioane de doze pe zi.

Până acum, 64,2 milioane de doze au fost administrate. În ultima săptămână, o medie de 1,37 milioane de doze pe zi au fost administrate.

Vaccinul Pfizer-BioNTEch a fost aprobat în Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu, iar campaniile de vaccinare au început în cel puţin 92 de state. Acesta, dar şi serul Moderna, au redus cu 95% infecţia cu coronavirus în testele pe zeci de mii de voluntari. Vaccinul AstraZeneca – Oxford a primit prima sa autorizaţie importantă de la Regatul Unit pe 30 decembrie.

Alte state au început vaccinarea mai din timp. China şi Rusia au autorizat propriile seruri în iulie şi august, înainte ca acestea să fie testate pe deplin. De atunci, ţările respective au administrat milioane de doze, deşi oferă mai puţine actualizări despre evoluţia imunizării.

În SUA, sunt mai mulţi americani care au primit cel puţin o doză faţă de cei care au ieşit pozitiv la testul pentru coronavirus, de la începutul pandemiei.

Prima etapă de vaccinare în SUA a mers mai slab decât au estimat autorităţile federale, imunizarea fiind făcută inegal în state. După ce s-au concentrat mai întâi pe spitale şi instituţii de sănătate, următoarea fază a vaccinării se va axa mai mult pe farmacii şi clinici de sănătate – locuri unde vaccinurile sunt în mod tradiţional administrate – şi se va extinde la alte categorii de persoane eligibile. Unele state americane transformă stadioanele sportive şi parcurile de distracţii în mari centre de vaccinare.

În SUA se administrau, în medie, 1.365.820 de doze pe zi, conform ultimelor date. La această rată, ar fi nevoie de 10 luni pentru a acoperi 75% din populaţie cu vaccinul în două doze.

Când va reveni viaţa la normal?

Aceasta este o întrebare complicată iar subiectul este o dezbatere printre epidemiologi. În vreme ce cele mai bune vaccinuri se crede că au o eficienţă de aproape 95%, e posibil ca boala să se răspândească după imunizare. Anthony Fauci, oficialul de top care se ocupă cu bolile infecţioase în SUA, a spus că vaccinarea a 70% - 85% din populaţia SUA ar permite o reîntoarcere la normalitate.

La o scară globală, acesta este un nivel de vaccinare descurajator. Serurile sunt administrate momentan la o medie de 6,24 de milioane de doze pe zi. În acest ritm, ar fi nevoie de 5 ani de zile pentru a ajunge la un nivel de 75% de imunitate globală. Însă, rata creşte pe zi ce trece, iar noi vaccinuri făcute de alţi producători ar putea fi disponibile în curând.

La nivel global, distribuţia vaccinurilor este inechitabilă. Rata de imunizare a Israelului este uriaşă prin comparaţie cu eforturile altor naţiuni, 82,3 doze fiind administrate la fiecare 100 de israelieni. Majoritatea ţărilor nu au administrat niciun vaccin.

Sursa: DIgi24

Similare
RECOMANDĂRI