Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 1600 de elevi din Suedia au ales să facă studiile acasă, în particular, pentru că la şcoală sunt hărţuiţi

Deşi sistemul educaţional din Suedia este recunoscut printre cele mai performante din lume, peste 1600 de copii nu mai vor să meargă la şcoală. Cel mai comun motiv al acesui abandon este comportamentul agresiv al celorlalţi elevi. Este o problemă veche pe care autorităţile de la Stockholm încearcă să o rezolve.

Markus a mers la şcoală până în clasa a III-a. Apoi, totul a devenit din ce în ce mai dificil. Suferă de dislexie şi o formă de autism. Aşa că, din clasa a V-a, când materiile erau mai complicate avea nevoie de mai multă linişte pentru a se putea concentra. Markus nu a mai făcut faţă şi a rămas acasă. A devenit unul dintre elevii şcolarizaţi la domiciliu.

Oficial, sunt 1650 de copii în situaţia lui Markus.

Nimeni nu ştie însă numărul real al copiilor care nu mai vor sau nu mai pot merge la şcoală.

Pentru cei ca Markus există soluţia şcolarizării la domiciliu. Nu şi-o pot permite însă toţi părinţii, aşa că ministerul suedez al educaţiei se gândeşte să înfiinţeze clase cu un număr foarte mic de elevi.

De obicei, într-o clasă sunt şi până la 35 de elevi.

După doi ani petrecuţi acasă, Markus a revenit la şcoală, dar la o instituţie unde sunt foarte mulţi profesori şi foarte puţini elevi.

Similare
RECOMANDĂRI