EXTERN

Peste 10 milioane de tone de plastic ajung anual în mări şi oceane, unde ucid 100 de mii de vietăţi marine pe an şi distrug ecosistemul

Planeta este în pragul unei catastrofe din cauza deşeurilor de plastic. Este avertismentul lansat de ONU, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Milioane de tone de plastic ajung anual în apele mărilor şi oceanelor, unde ucid vieţuitoarele şi distrug ecosistemul.

Anual, peste 10 milioane de tone de plastic ajung în mări şi oceane. Cea mai mare problemă este în Asia de sud-est, acolo unde primii patru mari poluatori, China, Indonezia, Tailanda şi Vietnam, sunt responsabili pentru aproape jumătate din deşeurile de plastic.

Nu doar oamenii sunt afectaţi de poluare - plasticul ucide în jur de 100 de mii de vietăţi marine pe an. Deşi biodegradabile, aceste gunoaie au o rată de descompunere foarte mare - între 50 şi 600 de ani, în funcţie de material.

50 de ţări au răspuns la apelul ONU şi promit măsuri cum sunt interzicerea sau taxarea pungilor de plastic sau intensificarea eforturilor de reciclare.

La această oră, mai puţin de 10% din plasticul produs este reciclat. După 100 de ani de la introducerea sa în consum, acest material este preferat de tot mai multă lume şi se estimează că producţia va exploda în următorul deceniu şi datorită creşterilor demografice: se estimează că în 2025 se vor produce 500 de milioane de tone de plastic anual.