Parlamentul European pledează pentru sancţiuni dure împotriva Turciei cu privire la acţiunile ilegale pe care le desfăşoară în Cipru
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Parlamentul European pledează pentru sancţiuni dure împotriva Turciei cu privire la acţiunile ilegale pe care le desfăşoară în Cipru

Parlamentul European a adoptat joi, cu 631 de voturi pentru, trei voturi împotrivă şi o abţinere, o rezoluţie care condamnă activităţile ilegale ale Turciei în suburbia Varosha a oraşului Famagusta şi avertizează că orice ”deschidere” parţială a acesteia slăbeşte perspectivele găsirii unei soluţii cuprinzătoare la problema cipriotă, se arată în comunicatul oficial.

Legislativul European subliniază că o soluţie durabilă la problema cipriotă poate fi găsită numai prin diplomaţie şi negocieri şi cere Consiliului European să-şi menţină poziţia unită asupra acţiunilor ilegale ale Turciei şi să impună sancţiuni dure drept răspuns, scrie Calea Europeană.

Eurodeputaţii îşi reafirmă sprijinul pentru un o soluţie corectă, cuprinzătoare şi viabilă pe baza unei federaţii cu două zone şi două comunităţi, cu un statut internaţional unic.

Armata turcă a îngrădit Varosha imediat după invazia Ciprului din 1974. Ciprioţilor greci care au fugit din Varosha nu li s-a permis să se întoarcă, Varosha devenind efectiv un oraş fantomă.

„Pe măsură ce Turcia se distanţează din ce în ce mai mult de valorile şi standardele europene, relaţiile UE-Turcia sunt la un nivel istoric minim”, mai avertizează Parlamentul. Acţiunile sale militare ilegale şi unilaterale din estul Mediteranei încalcă suveranitatea statelor membre UE, Grecia şi Cipru. 

Similare
RECOMANDĂRI