EXTERN

Parlamentul European cere Statelor Unite să accelereze procesul de aderare a României la Visa Waiver într-o rezoluţie în care solicită “un parteneriat între egali UE-SUA”

post-img

Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie referitoare la viitoarele relaţii UE-SUA, în care eurodeputaţii solicită un parteneriat între egali cu SUA pentru a aborda provocările globale şi între care a fost adoptat şi un amendament prin care legislativul european solicită Statelor Unite să accelereze procesul de aderare al României, Bulgariei şi Ciprului la programul de exceptare de vize Visa Waiver.

În rezoluţia votată cu 550 voturi pentru, 83 împotrivă şi 55 abţineri, europarlamentarii solicită promovarea autonomiei strategice a UE în domeniul apărării şi al relaţiilor economice, crearea unui consiliu politic transatlantic pentru consultare şi coordonare sistematică cu privire la politica externă şi de securitate, precum şi  o mai bună coordonare UE-SUA cu privire la China pentru a evita tensiunile precum cele cauzate de acordul AUKUS, scrie Calea Europeană.

Documentul adoptat, care nu deţine putere de legiferare, conţine şi un amendament privind reciprocitatea vizelor, adoptat cu 594 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 82 de abţineri.

În amendamentul 10, Parlamentul “subliniază importanţa reciprocităţii vizelor între UE şi SUA şi încurajează ambele părţi să găsească o soluţie reciproc acceptabilă printr-un angajament diplomatic activ care să permită un regim fără vize pentru toate statele membre ale UE; salută includerea Poloniei în Programul SUA de scutire de viză, Visa Waiver, şi confirmarea faptului că Croaţia îndeplineşte, de asemenea, toate cerinţele pentru includere; solicită SUA să accelereze procesul de aderare a Bulgariei, Ciprului şi României la programul Visa Waiver”

Statele Unite au inclus recent Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile. Croaţia a făcut în luna octombrie a anului trecut un nou pas către intrarea în programul Visa Waiver după ce a semnat un acord de cooperare cu SUA privind comunicarea datelor pasagerilor. Includerea Croaţiei în acest program urmează unei decizii din 2019, când Polonia a fost primită în cadrul Visa Waiver.

După desemnarea Croaţiei în programul Visa Waiver, Bulgaria, România şi Cipru sunt singurele state din Uniunea Europeană ai căror cetăţeni nu pot intra pe teritoriul SUA fără viză.

Dintre cele patru state, Croaţia este cel mai nou membru al UE, din anul 2013.

Includerea celor patru ţări UE în programul Visa Waiver s-a aflat pe masa discuţiilor şi la summitul dintre Uniunea Europeană şi SUA din luna iunie, de la Bruxelles, dar şi la reuniunea ministerială UE – Statele Unite

“Salutăm progresele înregistrate de Statele Unite şi de UE în direcţia îndeplinirii de către alte state membre ale UE a cerinţelor necesare pentru călătoriile fără viză în Statele Unite”, au consemnat preşedintele american Joe Biden şi liderii Comisiei Europene şi Consiliului European.

Apoi, Statele Unite şi Uniunea Europeană au salutat progresele înregistrate de cele patru state membre ale UE – România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia – care nu au fost incluse încă în programul Visa Waiver, într-o declaraţie comună adoptată de SUA şi UE la finalul unei reuniuni la nivelul miniştrilor afacerilor interne.

Amintim totodată că preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a aprobat pe 3 martie recomandarea Comisiei pentru afaceri juridice (JURI) prin care legislativul european va introduce o acţiune la Curtea de Justiţie a UE privind chestiunea obligativităţii vizelor pentru SUA care încă revin unor state membre ale UE, au declarat surse europene pentru CaleaEuropeană.ro.

Conform regulamentului de procedură al Parlamentului European, preşedintele instituţiei introduce o acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în numele Parlamentului, în conformitate cu recomandarea comisiei competente pentru chestiuni juridice.

Preşedintele poate sesiza Parlamentul cu privire la decizia de menţinere a acţiunii la începutul următoarei perioade de sesiune. În cazul în care Parlamentul se pronunţă cu majoritatea voturilor exprimate împotriva acţiunii, preşedintele retrage acţiunea.

Într-o rezoluţie adoptată în luna octombrie a anului trecut, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să pună capăt discriminării SUA privind obligativitatea vizelor pentru România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia.

Rezoluţia, adoptată cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă şi 43 abţineri, îndeamnă Comisia Europeană să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, după cum este stabilit în aşa-numitul mecanism de reciprocitate.

Cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români sunt în continuare obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni ai UE sunt exoneraţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

În conformitate cu legislaţia UE, în cazul în care o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situaţii de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanţilor săi de obligaţia de a deţine viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul ar putea formula obiecţii cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

Situaţia lipsei reciprocităţii care afectează Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România a fost adusă în discuţie în mod oficial la 12 aprilie 2014 (la momentul respectiv, Polonia a fost, de asemenea, afectată, însă cetăţenii polonezi pot călători fără viză în SUA de anul trecut), astfel încât termenul limită pentru acţiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016.

Parlamentul a solicitat deja Comisiei să respecte normele în cadrul unei rezoluţii adoptate în plen în martie 2017.

Potrivit legislaţiei SUA privind imigraţia şi cetăţenia, pentru ca Statele Unite să elimine vizele pentru România, rata de respingere a candidaţilor trebuie să fie sub 3%, însă la începutul anului 2020 aceasta era de 10.44%.

VWP este un parteneriat de securitate cuprinzător între Statele Unite şi ţările desemnate, care facilitează călătoriile internaţionale în Statele Unite pentru afaceri sau turism fără viză pentru o perioadă de până la 90 de zile, protejând în acelaşi timp securitatea naţională.

Pentru a participa la VWP, o ţară trebuie să îndeplinească în permanenţă cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, aplicarea legii privind imigraţia, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor. Aceste cerinţe includ o rată de refuzuri de vize pentru neimigranţi mai mică de trei procente, emiterea de documente de călătorie sigure şi colaborarea strânsă cu autorităţile americane de aplicare a legii şi de combatere a terorismului.