EXTERN

Parlamentul European cere Comisiei Europene să evalueze noile legi adoptate de Ungaria: Nimeni nu are voie să folosească pandemia pentru a submina valorile UE

post-img

Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să evalueze dacă noile legi introduse în Ungaria respectă prevederile articolului doi din Tratatul Uniunii Europene, a declarat luni seară preşedintele instituţiei, David Sassoli, făcând referire la mişcarea de luni a Parlamentului Ungariei care i-a acordat premierului Viktor Orban puteri sporite de a conduce ţara prin decret şi ordonanţe pe parcursul stării de urgenţă.

“Vrem să ieşim din criză cu democraţiile noastre intacte. Am solicitat Comisiei Europene, în calitate de gardian al tratatelor UE, să evalueze dacă noile legi introduse în Ungaria respectă articolul 2 din tratatul nostru. Toate statele membre ale Uniunii Europene au datoria de a păstra şi proteja aceste valori fondatoare. Pentru noi, parlamentele trebuie să rămână deschise şi presa trebuie să rămână liberă. Nimeni nu poate avea voie să folosească această pandemie pentru a ne submina libertăţile”, a spus Sassoli, într-o declaraţie remisă CaleaEuropeană.ro.

Articolul 2 din Tratatul UE precizează că “Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi”. De altfel, Ungaria se confruntă în prezent cu procedurile de la articolul 7 în temeiul Tratatului UE, utilizate atunci când o ţară membră manifestă riscul încălcării valorilor fundamentale prevăzute la articolul 2.

Anterior lui Sassoli, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a emis marţi o declaraţie prin care avertizează că măsurile de urgenţă impuse de statele membre pentru combaterea COVID-19 trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar şi trebuie să fie strict proporţionale.

“Orice măsură de urgenţă trebuie limitată la ceea ce este necesar şi strict proporţional. Nu trebuie să dureze la nesfârşit. Mai mult, guvernele trebuie să se asigure că astfel de măsuri sunt supuse controlului regulat“, a spus aceasta.

Ea a mai adăugat că Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape, într-un spirit de cooperare, aplicarea măsurilor de urgenţă în toate statele membre.

Parlamentul maghiar a votat luni cu o majoritate de două treimi în favoarea unei legi care permite guvernului premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanţe de guvern pe termen nelimitat. Orban a obţinut astfel undă verde de la legiuitori pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră “disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus,

Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea “să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de ”ştiri false”, ceea ce a dus la protestul opoziţiei şi al puţinelor instituţii independente de presă din ţară.