EXTERN

Parchetul European, condus de românca Laura Codruţa Kövesi, are doi adjuncţi din Germania şi Italia

post-img

Colegiul Parchetului European a numit miercuri doi procurori-şefi adjuncţi care o vor seconda pe Laura Codruţa Kövesi la conducerea instituţiei europene.

Potrivit unui comunicat, Danilo Ceccarelli, din Italia şi Andrés Ritter, din Germania au fost propuşi de şefa EPPO din rândul celor 22 de procurori europeni care, împreună cu procurorul-şef, formează Colegiul Parchetului European, scrie Calea Europeană.

Conform prevederilor, procurorul-şef european poate delega fiecărui adjunct, al cărui mandat este de trei ani, anumite sarcini şi responsabilităţi şi îl pot reprezenta în absenţa acestuia.

Cine sunt aceştia?

În vârstă de 56 de ani, Andrés Ritter s-a alăturat procuraturii din Germania în anul 1995 şi a ocupat diferite posturi înainte de a deveni adjunctul procurorului general din Mecklenburg-Vorpommern, în 2008. Din 2010, acesta s-a aflat la conducerea diferitelor parchete, în perioada 2013-2020 ocupând postul de procuror-şef al Parchetului specializat în criminalitate economică şi cibernetică din Rostok. Ritter, cetăţean german, a candidat pentru cea mai înaltă funcţie în cadrul Parchetului European, dar a pierdut în faţa Laurei Codruţa Kövesi.

Danilo Ceccarelli, în vârstă de 53 de ani, s-a alăturat magistraturii italiene în 1995 şi a activat ca procuror specializat în infracţiuni financiare, fraudă fiscală, corupţie, crimă organizată şi spălare de bani. În perioada 2013-2018 a fost procuror internaţional în cadrul misiunii UE în Kosovo. Între 2018 şi 2020 a fost procuror în Milano, în cadrul departamentului specializat în infracţiuni financiare transnaţionale şi corupţie şi cooperare internaţională.

Pentru ca Parchetul European să atingă viteza de croazieră, este nevoie ca cele 22 de state membre ale EPPO să propună procurorii delegaţi la Parchetul European care îşi vor desfăşura activitatea în ţara respectivă.