Otrăvirea omului de afaceri Emilian Ghebrev. Un agent rus, care activa sub acoperire diplomatică, dat în urmărire de Interpol
Vizualizari:

Otrăvirea omului de afaceri Emilian Ghebrev. Un agent rus, care activa sub acoperire diplomatică, dat în urmărire de Interpol

Egor Gordienko, cunoscut sub numele de operativ Gheorghi Gorşkov, este unul dintre membrii cheie ai grupării care a pus la cale otrăvirea omului de afaceri bulgar Emelian Ghebrev.

Gordienko a lucrat sub acoperire diplomatică la biroul Rusiei din cadrul OMC de la Geneva, relatează The Insider, care a realizat o investigaţie comuna cu Bellingcat, publicaţia elveţiana Tamedia, scrie defenseromania.ro.

Fiind diplomat, Gordienko a participat la operaţiuni speciale împreună cu cei doi otrăvitori ai fostului agent GRU Serghei Skripal. Cazul lui Gordienko este primul în care un diplomat în funcţie a fost inclus pe lista de urmăriţi a Interpol sub acuzaţia de tentativă de omor.

Gorshkov a fost acreditat în 2017 ca al treilea secretar de stat al misiunii ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului din Elveţia sub numele său real, Yegor A. Gordiyenko, se arată în ancheta realizată de Bellingcat.

Directorul care se ocupă cu relaţii externe al OMC, Keith Rockwell, a confirmat pentru cotidianul naţional elveţian Tages-Anzeiger că acreditarea lui Gordiyenko a funcţionat în perioada 2017-2020. Un purtător de cuvânt al ministerului elveţian de externe a declarat că acreditarea sa diplomatică a fost anulată pe 31 octombrie 2018.

Gordiyenko nu figurează în nicio copie arhivată a listelor diplomatice ale Ministerului rus de Externe rus. „Nu avem informaţii despre persoana menţionată”, a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii Rusiei la OMC pentru Tages-Anzeiger, precizează The Moscow Times.

Gordiyenko a părăsit Elveţia pentru un motiv necunoscut la 25 octombrie 2018 şi de atunci nu a mai călătorit în afara Rusiei, potrivit lui Bellingcat.

„Procuratura municipală din Sofia a inculpat în absenţă trei cetăţeni ai Federaţiei Ruse (în cazul otrăvirii lui Emilian Ghebrev, n. red.), şi anume pe Serghei Viktorovici Pavlov, Serghei Viaceslavovici Fedotov şi Gheorghi Gorşkov", se arată într-un comunicat al Parchetului de la Sofia făcut public vineri.

Gordienko-Gorşkov a fost una dintre cele 8 persoane care au luat parte la otrăvirea omului de afaceri bulgar Emelian Ghebrev în 2015, fiind unul dintre cei trei pe care autorităţile bulgare i-au dat în urmărire internaţională.

Prima dată Gorşkov a ajuns în Bulgaria pe 11 februarie 2015, împreună cu alţi angajaţi ai GRU – Denis Sergheev (Serghei Fedotov) şi Serghei Lutenko (Serghei Pavlov), ambii, în prezent, în urmărire internaţională. Peste 9 zile, toţi trei s-au întors la Moscova. Potrivit autorităţilor bulgare, această primă călătorie a celor trei a fost una pregătitoare.

Pe 24 aprilie, Gorşkov a sosit din nou în Bulgaria, de data aceasta în oraşul Burgas, de unde a plecat spre Sofia cu o maşină închiriată. La Sofia s-a cazat la hotelul Hill. La hotel, Gorşkov a cerut o cameră cu vedere spre curte, de unde era vizibilă intrarea în parcarea subterană folosita de Ghebrev şi angajaţii companiei sale Emko.

Apoi, pe 24 aprilie, la Sofia au ajuns Sergheev şi Lutenko. Pe 28 aprilie, la ora locală 13:57, Denis Sergheev a fost filmat de camera de supraveghere a parcării hotelului Hill. Anchetatorii cred că în acel moment a fost pulverizata substanţa neurotoxica (Noviciok sau una similară) pe mânerul uşii maşinii lui Ghebrev.

În seara aceleiaşi zile, în timpul unei cine de afaceri, Ghebrev a leşinat, iar mai târziu a intrat în comă. Cu simptome similare au fost spitalizaţi fiul lui Ghebrev şi unul dintre managerii de top ai Emco. În aceeaşi seară, Gordienko, Sergheev şi Lutenko au părăsit ţara.

Pe 24 mai, Denis Sergheev a zburat iar în Bulgaria unde, după ce a închiriat o maşină, a oprit sistemul GPS al acesteia, fapt care a făcut imposibilă urmărirea maşinii.

Patru zile mai târziu, in Bulgaria ajunge si Gordienko-Gorşkov. În aceeaşi zi, 28 mai, Ghebrev se îmbolnăveşte din nou şi ajunge într-un spital militar din Sofia. În seara aceleiaşi zile, Gordienko şi Sergheev au plecat în Serbia, iar pe 30 mai s-au întors la Moscova.

Potrivit anchetatorilor, Gordienko s-a născut în 1979 în oraşul Bolgrad din regiunea Odesa, unde tatăl său era ofiter al Diviziei Aeriene 98. In anii 1980 familia sa se muta la Moscova.

Din 2010, Gordienko începe să călătorească sub numele de Gheorghi Gorşkov. A avut mai multe deplasării în comun cu Sergheev-Fedotov, inclusiv în Franţa şi Tadjikistan.

În martie şi aprilie 2014 apare de mai multe ori la Rostov (la granita cu Ucraina) şi în Crimeea. În iulie 2014, el obţine un apartament de stat în acelaşi bloc şi în acelaşi timp cu unul dintre otrăvitorii lui Skripal, Alexander Miskin (aka „Alexander Petrov”). „Având în vedere că Miskin şi [Anatoli] Cepiga au fost declaraţi„eroi ai Rusiei” pentru participarea la operaţiunea din Ucraina şi, în acest sens, au primit apartamente de stat în 2014, putem presupune că şi Gordienko este un astfel de „erou”.

Începând cu 2016, Gordienko şi-a continuat activităţile sub numele său real. Din 2017 pleacă din nou în Europa ca subsecretar acreditat la misiunea rusa din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Similare
RECOMANDĂRI