OSCE, în faţa unei crize de conducere
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

OSCE, în faţa unei crize de conducere

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va rămâne fără conducere la sfârşitul acestei săptămâni, după ce tratativele vizând prelungirea temporară a mandatelor principalilor lideri ai organizaţiei s-au soldat cu un eşec, au indicat marţi diplomaţi citaţi de dpa.

Cele 57 de state membre nu au reuşit, luni, să convină asupra extinderii mandatelor unui număr de patru oficiali de top ai OSCE până la alegerea succesorilor acestora, la reuniunea ministerială din decembrie.

Secretarul general Thomas Germinger urmează să-şi părăsească sâmbătă postul de la Viena, alături de Ingibjorg Solrun Gisladottir, directoare pentru monitorizare şi activităţi prodemocraţie, Harlem Desir, reprezentant pentru libertatea presei, şi Lamberto Zannier, comisar pentru minorităţi naţionale.

Blocajul diplomatic a survenit după ce Azerbaidjanul şi Tadjikistanul s-au opus acordării unui nou mandat francezului Desir, care a criticat în mod repetat situaţia din cele două ţări.

La rândul lor, Tadjikistanul şi Turcia au blocat menţinerea în funcţie a islandezei Gisladottir, iar eforturile de a extinde mandatele celor doi până în decembrie ca soluţie interimară au eşuat de asemenea.

"OSCE se află în faţa unei crize instituţionale", a avertizat într-un comunicat Ministerul de Externe elveţian.

Secretariatul OSCE de la Viena şi Oficiul pentru instituţii democratice şi drepturile omului (ODIHR), situat la Varşovia şi condus până acum de politiciana islandeză, vor fi coordonate probabil de alţi înalţi oficiali ai OSCE în lunile următoare, în schimb activităţile legate de libertatea presei şi de minorităţi nu pot fi preluate pe deplin de echipele respective, potrivit regulilor organizaţiei.

"Activitatea nu va înceta, dar organizaţia va fi cu siguranţă slăbită. E o mare încurcătură", a mărturisit un diplomat pentru dpa, sub acoperirea anonimatului.
Similare
RECOMANDĂRI