”Operaţiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust şi 19 state membre, printre care şi România, îşi unesc forţele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

”Operaţiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust şi 19 state membre, printre care şi România, îşi unesc forţele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

Europol, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Parchetul European, Eurojust şi 19 state membre, între care şi România, şi-au unit forţele pentru a preveni fraudarea fondurilor de redresare NextGenerationEU.

Părţile implicate în ”Operaţiunea Santinela” vor face schimb de informaţii timp de cel puţin un an şi vor sprijini coordonarea operaţiunilor de combatere a fraudării banilor europeni destinaţi redresării post-COVID-19, scrie Calea Europeană.

”Pandemia COVID-19 a afectat profund societăţile şi economiile la nivel global. NextGenerationEU, parte a celui mai mare pachet de stimulare lansat în Uniunea Europeană, va sprijini statele membre afectate de pandemia COVID-19. Prevenirea infracţiunilor transfrontaliere se află în centrul mandatului Europol şi ne angajăm pe deplin să sprijinim statele membre în lupta împotriva oricărei încercări de crimă organizată. Mesajul nostru este clar: orice ameninţare la adresa fondului NextGenerationEU reprezintă o ameninţare directă la adresa bunăstării financiare a Uniunii Europene şi a cetăţenilor săi. Operaţiunea Santinela va consolida răspunsul nostru comun la fraudă”, a transmis directorul executiv al Europol,  Catherine de Bolle, potrivit unui comunicat.

Europol anticipează că grupările infracţionale active în Uniunea Europeană şi în afara acesteia, care s-au adaptat în timpul pandemiei, vor folosi orice oportunitate pentru a maximiza profiturile ilegale.

Prin urmare, instituţia care luptă împotriva criminalităţii grave se aşteaptă la un val de fraude cu aceste fonduri de redresare.

Prin urmare, Europol va stabili un mecanism intern dedicat pentru a procesa datele operaţionale, a dirija schimburile de informaţii şi a sprijini cazurile în curs de desfăşurare. Activităţile comune vor viza frauda, precum şi evaziunea fiscală, frauda în domeniul accizelor, corupţia, deturnarea de fonduri şi spălarea banilor.

Bugetul pe termen lung al UE şi NextGenerationEU (NGEU – instrumentul temporar conceput pentru a stimula redresarea) formează cel mai mare pachet de stimulente finanţat vreodată în Europa. Un cuantum total de 2 018 miliarde de euro (preţuri actuale) va ajuta la reconstruirea Europei în perioada de după pandemia de COVID-19.

Similare
RECOMANDĂRI