Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Operaţiunea retragerea justă. Mai mulţi militari americani răniţi în Afganistan s-au întors pe front

Mai mulţi militari americani răniţi pe câmpul de luptă s-au întors în Afganistan pentru a-şi revedea camarazii. O vizită care îi ajută mult, spun psihologii. În ultimul deceniu, peste 120 de militari americani s-au întors în locurile în care au fost răniţi grav, pe fronturile din Irak şi Afganistan.

Veteranii răniţi în luptă au stat câteva zile în Afganistan. S-au întâlnit cu camarazii, au mers în poligon şi au participat la trageri. Veteranii şi-au spus poveştile în faţa a sute de militari veniţi să îi asculte.

Justin Lane, veteran: "Nu sunt lacrimi provocate de tristeţe, ci de amintiri. Îmi amintesc durerea, suferinţa, tortura prin care corpul meu a trecut după ce am fost aruncat în aer."

Franz Walkup, veteran: "Am fost împuşcat de 4 ori în stomac şi o dată în spate, iar picioarele mi s-au înmuiat."

John Hosea, veteran: "Am fost aruncat în aer. Un camarad a fost omorât, iar mitraliorul şi-a pierdut o mână."

Hubert Gonzales, veteran: "Am trecut prin multe operaţîi înainte să-mi fie amputat piciorul. Mi-a trecut prin minte că pot să aleg între a muri şi a merge mai departe. Am ales cea de-a doua variantă, cea corectă."

"Am avut un uriaş munte în faţă. Mi-am pierdut ambele picioare şi perspectiva devenise neagră şi urâtă. Am avut de ales între a sări de pe munte şi a muri sau a merge mai departe trecând de acel munte."

În cei 16 ani de campanie, SUA au pierdut în Afganistan peste 2400 de militari. Cteva mii au fost grav răniţi. În zonă au murit 26 de militari români din 2002 şi până-n prezent. Aproape 200 au rămas cu sechele din cauza rănilor.

Similare
RECOMANDĂRI