EXTERN

ONU speră că Ucraina va adopta o lege privind protecţia minorităţilor naţionale

post-img

Adjuncta secretarului general al ONU, Rosemary A. DiCarlo, a declarat marţi seara în cursul reuniunii Consiliului de Securitate convocate de Rusia în contextul intrării în vigoare în aceeaşi zi a legii privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene, că deşi legea lingvistică în Ucraina a fost modificată în mod substanţial între prima şi a doua lectură, iar majoritatea normelor controversate au fost eliminate, această lege continuă să suscite preocuparea ONU, informează agenţia de presă ucraineană (oficială) Ukrinform în pagina sa electronică.

În special, Naţiunile Unite speră că Ucraina va adopta o lege privind protecţia minorităţilor naţionale, aşa cum stipulează respectivul act normativ, a declarat Rosemary A. DiCarlo în deschiderea dezbaterii la Consiliul de Securitate al ONU.

'Noua lege a generat îngrijorare atât în Ucraina, cât şi peste hotarele ei. Autorităţile ucrainene au explicat că ea este conformă cu Constituţia, în special cu articolul 10 privind limba de stat şi limbile minorităţilor, cu legislaţia proprie şi cea internaţională', a menţionat secretarul adjunct al ONU.

În acest context, ea a enumerat principalele prevederi ale legii privind obligativitatea limbii ucrainene, atrăgând atenţia asupra calendarului implementării sale graduale şi adoptării obligatorii a legii privind minorităţile naţionale stipulate de aceasta.

Rosemary A. DiCarlo a amintit că Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a făcut recomandări Kievului în timpul redactării acestei legi, evocând că documentul este examinat în prezent de către Comisia de la Veneţia, care urmează să-şi prezinte concluziile după data de 21 iulie.

De asemenea, înalta oficialitate ONU pentru probleme politice a salutat declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a promis să studieze în detaliu noua lege despre limbă. 'Sperăm că aceasta va deschide calea pentru următorii paşi în direcţia protecţiei drepturilor minorităţilor', a spus ea.

În acest sens, DiCarlo a fost sprijinită de Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Lamberto Zannier, potrivit agenţiei de presă Unian.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasile Nebenzia, a declarat că legea privind funcţionarea limbii de stat în Ucraina contravine tuturor convenţiilor privind protecţia drepturilor minorităţilor naţionale şi vizează 'ucrainizarea forţată a ţării". Potrivit lui, adoptarea legii s-a făcut în absenţa unui consens general în Ucraina, din motive politice.

Reprezentanţii celorlalte ţări membre ale Consiliului de Securitate, în special cei ai SUA, Marii Britanii şi Franţei, au profitat de această reuniune pentru a denunţa anexarea Crimeii de către Rusia, încălcarea drepturilor minorităţii tătare din această peninsulă ocupată de Moscova în 2014, precum şi alimentarea de către Kremlin a conflictului din estul Ucrainei. De asemenea, Rusiei i s-a cerut cu această ocazie eliberarea celor 24 de marinari ucraineni capturaţi în urma incidentului naval din Marea Neagră în noiembrie trecut.