ONU solicită punerea în practică ”urgentă” a noii politici de migraţie şi azil a Uniunii Europene
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

ONU solicită punerea în practică ”urgentă” a noii politici de migraţie şi azil a Uniunii Europene

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a cerut luni punerea în practică ”urgentă” a reformei sistemului de azil al Uniunii Europene, transmite Agerpres.

Comisia Europeană a prezentat în data de 23 septembrie reforma politicii de azil şi migraţie a Uniunii Europene. Noul pachet propus de Executiv se bazează pe patru piloni:1.Încredere sporită, bazată pe proceduri mai bune şi mai eficiente; 2. Partajarea echitabilă a responsabilităţii şi solidaritate; 3. Schimbarea de paradigmă în cooperarea cu ţările terţe; 4. O abordare cuprinzătoare.

”Următoarele luni vor fi decisive. Sper că va putea fi pus în practică un sistem, care va putea totuşi fi ameliorat ulterior”, a subliniat şeful UNHCR, Filippo Grandi, potrivit caleaeuropeana.ro.

El s-a întâlnit, la Bruxelles, cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.


Acum este rândul Parlamentului European şi al Consiliului să examineze şi să adopte întregul set de acte legislative necesare pentru ca politica UE cu adevărat comună în domeniul migraţiei şi azilului să devină realitate. Având în vedere caracterul urgent al situaţiei locale din mai multe state membre, colegiuitorii sunt invitaţi ca, până la sfârşitul anului, să ajungă la un acord politic referitor la principiile de bază ale Regulamentului privind gestionarea azilului şi a migraţiei şi să adopte Regulamentul privind Agenţia UE pentru Azil, precum şi Regulamentul privind Eurodac. Directiva revizuită privind condiţiile de primire, Regulamentul privind condiţiile pentru protecţia internaţională şi Directiva reformată privind returnarea ar trebui să fie, de asemenea, adoptate rapid, pe baza progreselor deja înregistrate din 2016 până în prezent.

Context

Propunerile prezentate transpun în practică angajamentul asumat de preşedinta von der Leyen în Orientările sale politice de a prezenta un nou pact privind migraţia şi azilul. Pactul se bazează pe consultări aprofundate cu Parlamentul European, cu toate statele membre, cu societatea civilă, cu partenerii sociali şi cu mediul de afaceri şi asigură un echilibru adecvat, care integrează perspectivele acestora.

Similare
RECOMANDĂRI