EXTERN

ONU lansează un plan global privind răspunsul umanitar coordonat în valoare de 2 miliarde de dolari

post-img

Secretarul General al Naţiunilor Unite, António Guterres, a lansat azi un plan global privind răspunsul umanitar coordonat, în valoare de 2 miliarde de dolari, pentru combaterea COVID-19 în unele dintre cele mai vulnerabile ţări ale lumii, în efortul de a proteja milioane de oameni şi de a opri răspândirea necontrolată a virusului pe glob.

Secretarul General al Naţiunilor Unite, António Guterres, a afirmat:

„COVID-19 ameninţă întreaga omenire, prin urmare întreaga omenire trebuie să riposteze. Răspunsurile individuale ale ţărilor nu vor fi suficiente.
 
Trebuie să oferim ajutor persoanelor celor mai vulnerabile, milioane şi milioane care nu se pot proteja singure. Un astfel de demers ţine de solidaritatea umană. De asemenea, este crucial pentru combaterea virusului. Acesta este momentul în care trebuie să facem un pas înainte spre cei vulnerabili”.
 
Subsecretarul General pentru Afaceri Umanitare, Mark Lowcock, a declarat:
 
„COVID-19 a bulversat complet viaţa populaţiei în unele dintre cele mai bogate ţări ale lumii. Acum, virusul ajunge în locurile în care oamenii sunt prinşi în zone de război, nu au acces facil la apă curată şi săpun şi nu pot spera la un pat de spital în cazul în care se vor îmbolnăvi şi vor ajunge în stare critică.
 
Ar fi crud şi imprudent să lăsăm ţările cele mai sărace şi mai vulnerabile în voia sorţii. Dacă permitem coronavirusului să se răspândească liber în aceste locuri, vom expune milioane de oameni la un risc crescut, regiuni întregi se vor afunda în haos, iar virusul va putea face din nou înconjurul lumii.  
 
Statele ce luptă împotriva pandemiei pe propriul teritoriu acordă prioritate persoanelor din propriile comunităţi, aşa cum e de aşteptat. Însă cruntul adevăr este că nu vor reuşi să îşi protejeze populaţia dacă nu acţionează acum pentru a ajuta ţările cele mai sărace să se protejeze.
 
Prioritatea noastră este să ajutăm aceste ţări să se pregătească şi să continuăm să sprijinim milioanele de oameni a căror supravieţuire depinde de asistenţa umanitară furnizată de ONU. Finanţate corespunzător, eforturile noastre de implementare a unui răspuns la nivel global vor pune la dispoziţia organizaţiilor umanitare instrumentele necesare pentru a lupta împotriva virusului, pentru a salva vieţi şi pentru a contribui la oprirea răspândirii COVID-19 pe întreg mapamondul”.
 
Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat:
 
„Virusul se răspândeşte acum în ţările cu sisteme sanitare deficitare, inclusiv în unele care se confruntă deja cu crize umanitare. Aceste state au nevoie de sprijinul nostru, nu numai din motive de solidaritate, ci şi pentru a ne proteja pe noi toţi şi pentru a suprima această pandemie. Totodată, nu trebuie să combatem pandemia ignorând celelalte urgenţe sanitare şi umanitare”. 
 
Directorul executiv al  UNICEF, Henrietta H. Fore, a declarat:
 
„Copiii sunt victimele ascunse ale pandemiei de COVID-19. Izolarea obligatorie şi închiderea şcolilor afectează educaţia, sănătatea mintală şi accesul acestora la servicii medicale de bază. Riscul de exploatare şi abuz este mai mare ca oricând, atât în cazul băieţilor, cât şi în cel al fetelor. Pentru copiii migranţi sau cei care trăiesc în zone de conflict, consecinţele vor fi unele fără precedent. Nu trebuie să îi abandonăm”.
 
La lansarea virtuală a Planului global privind răspunsul umanitar în contextul COVID-19, Secretarului General al ONU i s-au alăturat, prin legătură video, dl Lowcock, dr. Tedros şi dna. Fore.
 
Împreună, au făcut apel la statele membre ale ONU să contribuie la reducerea impactului COVID-19 în ţările vulnerabile şi la oprirea răspândirii virusului la nivel mondial, prin oferirea unui sprijin cât mai solid acestui plan, susţinând totodată apelurile umanitare existente ce ajută peste 100 de milioane de oameni a căror supravieţuire depinde de asistenţa umanitară furnizată de ONU.
 
Statele membre au fost avertizate că orice deturnare a fondurilor rezervate operaţiunilor umanitare în curs ar duce la crearea unui mediu în care holera, rujeola şi meningita ar putea lua amploare, în care şi mai mulţi copii ar putea deveni subnutriţi şi în care extremiştii ar putea prelua controlul – un mediu ce ar constitui un teren extrem de fertil pentru coronavirus.  
 
Pentru demararea planului de răspuns, dl. Lowcock a alocat alte 60 de milioane de dolari din Fondul central de răspuns în situaţii de urgenţă al ONU (CERF). Astfel, sprijinul acordat de CERF acţiunilor umanitare întreprinse ca răspuns la pandemia de COVID-19 a ajuns la 75 de milioane de dolari. În plus, din fondurile comune grupate în funcţie de ţară s-au alocat peste 3 milioane de dolari până în prezent.
 
Această nouă alocare CERF – una dintre cele mai consistente realizate vreodată – va ajuta Programul Alimentar Mondial (PAM) să asigure continuitatea lanţurilor de aprovizionare şi transportul lucrătorilor umanitari şi al ajutoarelor umanitare, OMS să oprească răspândirea pandemiei, precum şi alte agenţii să acorde ajutor umanitar şi protecţie persoanelor celor mai afectate de pandemie, inclusiv femeilor şi fetelor, refugiaţilor şi persoanelor strămutate intern. Sprijinul va include demersuri în domeniul securităţii alimentare, al sănătăţii fizice şi mintale, al apei şi salubrităţii, al nutriţiei şi al protecţiei.