OMS, despre împărţirea vaccinurilor: Lumea este la un pas de „o prăbuşire morală catastrofală”. O ţară săracă a primit doar 25 de doze
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

OMS, despre împărţirea vaccinurilor: Lumea este la un pas de „o prăbuşire morală catastrofală”. O ţară săracă a primit doar 25 de doze

Lumea este la un pas de „o prăbuşire morală catastrofală” în ceea ce priveşte împărţirea vaccinurilor anti-Covid, a avertizat, luni, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), solicitând statelor şi producătorilor să răspândească dozele echitabil în toată lumea.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că perspectiva distribuţiei echitabile este “într-un mare pericol” precum este şi schema de distribuire a vaccinurilor – COVAX, menită să dea startul furnizării serurilor de luna viitoare, potrivit Reuters.

El a precizat că 44 de acorduri bilaterale au fost semnate anul trecut iar cel puţin 12 dintre ele au fost încheiate anul acesta.

“Aceasta ar putea întârzia livrările COVAX şi să creeze exact scenariul care ar fi trebui evitat prin COVAX, prin adunarea excesivă a stocurilor într-o parte şi lipsa unui răspuns coordonat, pe lângă perturbări sociale şi economice continue”, a spus acesta.

O astfel de “abordare «eu primul»” i-a lăsat pe cei mai săraci şi vulnerabili în faţa riscului, a explicat acesta la deschiderea anuală a videoconferinţei membrilor executivi ai OMS.

“Trebuie să fiu categoric: lumea este la un pas de o prăbuşire morală catastrofală – iar preţul pentru aceasta va fi plătit cu vieţi din cele mai sărace ţări.

În timp ce vorbesc pe limba accesului echitabil, unele ţări şi companii continuă să prioritizeze acorduri bilaterale, evitând COVAX, mărind preţurile şi încercând să sară în faţa cozii. Acest lucru este greşit”.

“În cele din urmă, aceste acţiuni nu vor face decât să prelungească pandemia”, a adăugat Tedros, îndemnând ţările să evite aceleaşi greşeli făcute în timpul pandemiilor de H1N1 şi HIV.

Bătaia la nivel mondial pentru vaccinuri s-a intensificat pe măsură ce mai multe variante infecţioase ale virusului au intrat în circulaţie.

Tedros a afirmat că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost alocate în 49 de ţări cu venituri ridicate, în vreme ce o ţară săracă a primit doar 25 de doze.

Un delegat din Burkina Faso, din partea grupului african, şi-a exprimat temerile la întâlnire că doar câteva ţări au “aspirat” majoritatea stocurilor.

În lipsa unor acorduri pentru vaccinuri, obţinute prioritar de UE, state din afara blocului comunitar au rămas să ceară ajutor de la acesta.

Ucraina, care nu obţinuse nicio doză de vaccin împotriva COVID-19, a cerut săptămâna trecută mai mult ajutor din partea ţărilor Uniunii Europene în procurarea serului, după ce guvernul său a refuzat achiziţionarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia.

De asemenea, România a donat Republicii Moldova, ţară ce nu-şi permite achiziţionarea multor seruri, 200.000 de doze ale vaccinului anti-Covid. De asemenea, UE promite că va sprijini Chişinăul în asigurarea ţării cu vaccin.

Cea mai importantă şedinţă din istoria OMS

Observatorii spun că această întâlnire a consiliului, care durează până marţea viitoare, este una dintre cele mai importante din istoria de peste 70 de ani a agenţiei de sănătate desemnate de ONU. OMS şi-ar putea reforma rolul în privinţa sănătăţii globale pentru mult timp după pandemie.

Pe agendă este şi finanţarea sistemului, care s-a demonstrat a fi ineficient după ce cel mai mare donator al său, SUA, a anunţat retragerea din OMS anul trecut.

“OMS trebuie să rămână relevantă şi...trebuie să iasă din această criză cu mai multă putere decât înainte”, a declarat, săptămâna trecută, vicepreşedintele consiliului executiv al OMS, Bjoern Kuemmel (Germania).

Însă se aştepta ca unele state să pună presiune pentru sporirea contribuţiilor financiare.
Sursa: Digi24.ro

Similare
RECOMANDĂRI