EXTERN

O retragere delicată. Plecarea americanilor din Siria complică situaţia din Orientul Mijlociu

Decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage militarii americani din Siria a complicat ecuaţia geopolitică din Orientul Mijlociu şi ameninţă să producă efecte dramatice. Ordinul liderului de la Casa Albă a dus şi la demisii spectaculoase din echipa lui Trump. Care sunt scenariile posibile, într-un comentariu de Dragoş Tăbăran.

Pentagonul nu are mulţi militari în Siria. Se estimează că numărul lor este în jur de 2000 dar este vorba despre luptători din forţele speciale care au antrenat şi coordonat miliţiile kurde dar şi grupări ale opoziţiei arabe anti-Assad.

Washingtonul a anunţat că operaţiunea a început dar nu a precizat calendarul şi ritmul acesteia.

Donald Trump, preşedintele SUA: Ne luptăm de mult timp în Siria, sunt preşedinte de aproape doi ani şi chiar am avansat şi am câştigat în faţa ISIS, i-am bătut şi i-am bătut bine. Am recucerit teritorii, iar acum este timpul ca trupele noastre să se întoarcă acasă.

Cu ajutorul Rusiei, Iranului şi al miliţiilor irakiene şi Hezbollah, armata siriană a preluat controlul asupra majorităţii teritoriului ţării.

Organizaţia teroristă Statul Islamic este aproape distrusă chiar dacă unii islamişti rezistă în zona deşertică de la frontiera dintre Siria şi Irak.

Retragerea americană este o lovitură pentru miliţiile kurde care ar putea intra în conflict cu armata turcă.

După o operaţiune intensă care oficial urmărea combaterea Statului Islamic dar în realitate avea ca obiectiv şi evitarea creării unei zone unite a kurzilor în nordul Siriei, Ankara a deplasat importante efective la frontieră.

Rusia şi-a atins obiectivele: şi-a testat şi prezentat lumii întregi noile sisteme de armament şi a construit o prezenţă militară aero-năvală în Siria. A salvat autorităţile de la Damasc şi a avut o contribuţie decisivă la distrugerea teroriştilor din Statul Islamic.

Iranul a cooperat la salvarea lui Bashar al-Assad şi are o prezenţă solidă în Siria chiar dacă Israelul îi distruge consecvent transporturile de rachete sau unităţile care se apropie periculos de mult de înălţimile Golan.

Siria rămâne o criză complexă, iar plecarea americanilor amplifică tensiunile şi riscurile unor confruntări între armata turcă şi miliţiile kurde, între iranieni şi israelieni.

Chiar dacă ISIS nu mai are capacitatea logistică de organizare a unor atacuri de amploare, există un alt risc: preluarea unor luptători islamişti, antrenaţi în lupte, de către Al Qaida care are nevoie să revină în prim-planul acţiunilor teroriste.