O jurnalistă de investigaţii din Muntenegru a fost împuşcată
Sursa foto:osce.org Vizualizari:

O jurnalistă de investigaţii din Muntenegru a fost împuşcată

Olivera Lakić, o jurnalistă de investigaţii care scrie despre crimele şi corupţia din Muntenegru, a fost împuşcată şi rănită în apropierea locuinţei sale. Acesta este cel de-al doilea atac din ultima lună care a avut ca ţintă un reporter din Muntenegru.

În urma atacului, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au cerut protejarea jurnaliştilor în Muntenegru, scrie The Guardian.

Olivera Lakić, jurnalistă la ziarul Vijesti din Muntenegru, a fost rănită la piciorul drept, după ce a fost împuşcată lângă casa ei, din capitala ţării, Podgorica. Ea a fost transportată la spital şi este în afara oricărui pericol.

Poliţia a spus că atacul a avut loc în jurul orei 21:00 în Muntenegru şi că a fost deschisă o anchetă pentru găsirea atacatorilor.

Redactorul-şef al ziarului Vijesti, Mihailo Jovović, a declarat că Lakić i-a spus că s-a apropiat un bărbat de ea şi a împuşcat-o, în timp ce alţi doi bărbaţi au fugit.

Olivera Lakić a mai fost atacată în urmă cu 6 ani, după ce a scris o serie de articole despre presupuse afaceri murdare într-o fabrică de tutun. Atacatorul a petrecut câteva luni în închisoare, iar Lakić a beneficiat o perioadă de protecţia poliţiei.

Prim-ministrul Duško Marković a condamnat atacul şi a cerut „o anchetă rapidă şi eficientă” pentru a descoperi motivul din spatele atacului, precum şi persoana care l-ar fi ordonat.

Atacul, cel de-al doilea în care a fost ţintit un jurnalist în decurs de o lună, a generat îngrijorări la nivel internaţional. Luna trecută, o bombă a fost detonată în apropierea locuinţei unui jurnalist cunoscut, în oraşul Bijelo Polje.

Muntenegru este o fostă republică iugoslavă care s-a alăturat NATO anul trecut şi care se află în proces de aderare la UE. Partidul Democrat al Socialiştilor aflat la putere în Muntenegru s-a confruntat cu acuzaţii de infracţiuni şi corupţie.

Uniunea Europeană, la care Muntenegru ar putea adera până în 2025, şi alte organizaţii de media şi care militează pentru drepturile omului au insistat că autorităţile din această ţară trebuie să pună capăt atacurilor asupra jurnaliştilor şi instituţiilor media. Multe dintre atacurile din ultimii 15 ani, inclusiv asasinatul din 2004 al editorului Duško Jovanović, au rămas nerezolvate.

Similare