Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

VIDEO. Ceremonie fără precedent pentru învestirea celui care va sluji poporul american ca al 46-lea preşedinte

Familia Trump a părăsit miercuri Casa Albă. Ceremonia fără precedent a învestirii unui nou preşedinte are loc într-un moment tensionat şi încărcat de semnificaţii. La National Mall a fost amenajat un adevărat câmp cu 200 de mii de drapele pentru fiecare american care nu poate fi prezent la învestire din cauza pandemiei de coronavirus. Mandatul noului preşedinte începe cu soldaţi mobilizaţi pe teritoriul american, relatează stiriletvr.ro.

ACTUALIZARE 20.35 Joe Biden semnează documentele la primirea mandatului.

Primele acte care poartă semnătura sa în calitate de preşedinte sunt: Proclamaţia din Ziua Inaugurării, lista cu nominalizări la poziţiile din cabinet, lista cu nominalizări la poziţiile din sub-cabinet.

ACTUALIZARE 19.49 Iulia Joja, expert în securitate internaţională, a subliniat pentru Ediţie specială că simbolistica ceremoniilor de astăzi este foarte puternică.

ACTUALIZARE 19.34 Invitata Ramonei Avramescu în Washington DC, Corina Rebegea - director de program la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, subliniază că lista de provocări este foarte lungă pentru preşedintele Joe Biden. Multe probleme au fost atinse în discursul rostit imediat după depunerea jurământului.

ACTUALIZARE 19.32 Ceremonia de învestire ia sfârşit. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, este condus în interiorul Capitoliului, unde, într-o încăpere specială, urmează semnarea documentelor oficiale privind preluarea puterii.

ACTUALIZARE 18.51 Al 46-lea preşedinte al SUA este invitat pe podium pentru prima dată în calitate oficială.

"Aceasta este Ziua Americii. Aceasta este Ziua Democraţiei, o zi a istoriei şi a speranţei, de reînnoire, e un moment în care am fost testaţi şi noi ne-am ridicat la înălţimea acestei provocări. Nu sărbătorim triumful unui candidat, ci al unei cauze: democraţia", a subliniat Joe Biden.

"Am învăţat din nou şi din nou că democraţia este preţioasă şi este fragilă şi democraţia a învins", a adăugat el.

"Pe acest sfânt pământ unde acum câteva zile violenţa a încercat să tulbure acest Capitoliu şi democraţia, noi ne-am unit sub Dumnezeu ca să facem acest transfer al puterii", a arătat Biden, care le-a mulţumit foştilor preşedinţi prezenţi la ceremonie.

Biden a evocat vieţile pierdute din cauza pandemiei de coronavirus. El a cerut fiecărui american să i se alăture pentru reunificarea naţiunii, în lupta cu ura, cu extremismul, cu violenţa, cu virusul şi cu şomajul.

"Dacă suntem uniţi, putem face lucruri măreţe", a subliniat Joe Biden.

"Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii, TOŢI AMERICANII, şi vă promit că voi lupta la fel de tare pentru toţi americanii", a arătat Biden.

El a subliniat că au fost spuse minciuni pentru a obţine profit şi putere.

Biden a dat asigurări că SUA vor fi un partener pentru pace, progres şi securitate.

El i-a invitat pe toţi cei prezenţi să ţină un moment de reculegere în memoria celor 400 de mii de vieţi pierdute în SUA din cauza pandemiei.

ACTUALIZARE 18.49 Joe Biden este noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii!

ACTUALIZARE 18.48 Judecătorul John Roberts citeşte jurământul repetat de Joe Biden.

"Jur în mod solemn că voi îndeplini cu fidelitate funcţia de Preşedinte al Statelor Unite şi că voi face totul pentru păstrarea, protejarea şi apărarea Constituţiei Statelor Unite. Aşa să-mi ajute Dumnezeu", a rostit Joe Biden, devenind al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

ACTUALIZARE 18.36 Lady Gaga intonează Imnul naţional al SUA.

ACTUALIZARE 18.24 În mod tradiţional, după un astfel de discurs ar fi urma ovaţii şi aplauze. Acum sunt însă 200 de mii de steaguri trimise din întreaga Americă de oameni care au vrut să participe astfel la aceste ceremonii, a precizat Ramona Avramescu, trimisul special al Ştirilor TVR în Washington DC.

ACTUALIZARE 18.21 În discursul de deschidere, senatoarea Amy Klobuchar evocă evenimentele de acum două săptămâni, de la Capitoliu.

ACTUALIZARE 18.18 Joe Biden şi Jill Biden salută invitaţii. Mulţimea este invitată să se aşeze. Ceremonia oficială începe.

ACTUALIZARE 18.16 Preşedintele ales, Joe Biden, şi soţia lui se îndreaptă spre locul unde va fi depus jurământul.

ACTUALIZARE 18.09 Kamala Harris, noul vicepreşedinte, îşi face apariţia în locul unde se va desfăşura ceremonia. Harris şi soţul ei salută invitaţii.

ACTUALIZARE 18.00 Vicepreşedintele Mike Pence şi soţia lui îşi ocupă locurile la ceremonia de învestire de la Capitoliu.

ACTUALIZARE 17.56 Air Force One a aterizat în Florida, unde Donald Trump şi soţia lui vor locui.

ACTUALIZARE 17.54 "Te iubesc, Jilly, şi sunt foarte recunoscător că te am alături de mine în această călătorie pe care o începem astăzi", a postat Joe Biden pe Twitter.

ACTUALIZARE 17.43 Invitaţii sunt anunţaţi oficial.

ACTUALIZARE 17.36 Kamala Harris este condusă la ceremonie de ofiţerul Poliţiei Capitoliului care a devenit chipul rezistenţei forţelor de ordine în haosul din 6 ianuarie, Eugene Goodman.

ACTUALIZARE 17.28 Coloana oficială a preşedintelui ales, Joe Biden, a ajuns la Capitoliu.

ACTUALIZARE 17.24 Curtea Supremă este evacuată după o ameninţare cu bomba, relatează CNN, citând o sursă apropiată.

ACTUALIZARE 17.18 Coloana oficială a preşedintelui ales a părăsit Catedrala Sfântul Matei şi se îndreaptă spre Capitoliu.

Vicepreşedintele Mike Pence a ajuns şi el la Capitoliu.

ACTUALIZARE 17.08 Bill şi Hillary Clinton au sosit la ceremonia de învestire. Cu puţine clipe înaintea lor au sosit soţii Obama.
 

ACTUALIZARE 16.59 "Acum este timpul tău", i-a transmis fostul preşedinte Barack Obama lui Joe Biden, odată cu felicitările sale.

ACTUALIZARE 16.52 Primii invitaţi sosesc la Capitoliu pentru ceremonia de învestire.

ACTUALIZARE 16.48 Bursa americană deschide ziua pe creştere.

ACTUALIZARE 16.46 Ar putea fi prima inaugurare cu cer senin din aproape 3 decenii,notează jurnaliştii CNN.

ACTUALIZARE 16.34 "Este o nouă zi în America", a scris pe Twitter preşedintele ales, Joe Biden, la scurt timp după ce Donald Trump a părăsit Casa Albă.

ACTUALIZARE 16.25 Şi Melania Trump a lăsat un bilet pentru Jill Biden.


ACTUALIZARE 16.06 Se respectă tradiţia scrisorii lăsate de un preşedinte succesorului său.

Potrivit unor surse citate de CNN, un astfel de mesaj a fost scris şi de Trump pentru Joe Biden.

ACTUALIZARE 15.53 Cuplul Biden a ajuns la Catedrala Sfântul Matei, unde va asista la o ceremonie religioasă. Camerele de luat vederi nu au acces în interior. Slujba va dura aproximativ o oră şi jumătate.

ACTUALIZARE 15.52 La Catedrala Sfântul Matei a mai fost ţinut un serviciu divin, o celebrare într-un moment trist pentru SUA - asasinarea preşedintelui Kennedy, aminteşte Titi Dincă, realizator TVR. Tot în acest loc a păşit Papa Ioan Paul al II-lea.

Este o catedrală simbol pentru ce înseamnă în cultura americană serviciul public legat de lege, subliniază Titi Dincă în cadrul Ediţiei speciale.

ACTUALIZARE 15.48 Preşedintele ales, Joe Biden, şi soţia lui părăsesc Casa Blair pentru a se îndrepta spre Catedrala Sfântul Matei.

ACTUALIZARE 15.46 Donald Trump şi Melania Trump se îndreaptă spre Air Force Air. Cei doi pleacă în Florida.

ACTUALIZARE 15.34 Donald Trump este întâmpinat cu salve de tun, în aplauzele susţinătorilor.

"Vă mulţumesc foarte mult! Şi noi vă iubim! Au fost 4 ani incredibili. Am avut atâtea reuşite în ultimii ani", a subliniat Trump.

El le-a mulţumit tuturor pentru munca grea.

"Habar n-aveţi cât a muncit această familie şi a muncit pentru voi", a declarat Trump. El a subliniat că Prima Doamnă a muncit cu graţie şi a fost foarte populară. Melania Trump a declarat, la rândul ei, că a fost o onoare.

Revenit la microfon, Trump a enumerat câteva dintre realizările mandatului său - crearea Forţei spaţiale, rata de aprobare în rândul veteranilor, crearea unor servicii medicale, cele mai mari tăieri de taxe "din istoria naţiunii". "Sper să nu vă crească taxele", a avertizat el.

"Dacă nu venea pandemia, ar fi fost nişte cifre ale locurilor de muncă nemaivăzute", a subliniat Trump.

Mulţimea a scandat "Mulţumim, Trump!".

"Întotdeauna mă voi lupta pentru voi", a dat asigurări Donald Trump.

"La revedere, vă iubim şi, sub o formă sau alta, ne vom întoarce", a încheiat preşedintele în exerciţiu, care le-a mai mulţumit vicepreşedintelui Mike Pence şi membrilor Congresului.

ACTUALIZARE 15.29 Elicopterul Marine One a aterizat la Baza Andrews. Este de aşteptat ca Donald Trump să ţină un scurt discurs, pentru că este pregătit un pupitru, deşi nu sunt camere cu prompter, notează CNN.

ACTUALIZARE 15.21 Priorităţile de politică externă ale noului preşedinte le vom vedea într-o jumătate de an. Abia atunci se va putea marca o desprindere de direcţia impusă de Donald Trump, potrivit lui Dan Claudiu Degeratu, expert politică externă, invitat în Ediţia specială moderată de Claudiu Lucaci.

 

ACTUALIZARE 15.13 Cuplul Trump părăseşte Casa Albă. Elicopterul Marine One a decolat de pe peluza de sud a Casei Albe şi se îndreaptă spre Baza Andrews.

ACTUALIZARE 15.10 Preşedintele ales, Joe Biden, se află la Blair House. El va pleca de aici la Catedrala Sfântul Matei.

ACTUALIZARE 15.05 Preşedintele în exerciţiu, Donald Trump, va părăsi Casa Albă cu Marine One. Pentru el este pregătită o ceremonie separată la Baza Andrews.

ACTUALIZARE 15.03 Preşedintele ales va merge la catedrala Sfântului Apostol Matei Cathedral of St. Matthew din Washington, sediul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Washington DC.

Aici, Biden va participa la o rugăciune înainte de ceremonia propriu-zisă de învestire.

Alături de el se vor afla democrata Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, şi republicanul Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senat, un semn de unitate, a precizat trimisul special al Ştirilor TVR la Washington, Ramona Avramescu.

Similare
RECOMANDĂRI