EXTERN

Noi proteste anti-restricţii în Olanda. Un centru de testare a fost incendiat iar poliţiştii, atacaţi cu pietre şi focuri de artificii

post-img

Olanda se confruntă din nou cu violenţe ieşite din comun după ce zeci de oameni, revoltaţi de măsurile menite să limiteze răspândirea Covid-19, au incendiat un centru de testare şi au aruncat pietre şi focuri de artificii asupra poliţiei, în prima noapte în care s-au aplicat restricţii de circulaţie în Ţările de Jos, scrie Mediafax.

Tulburările au avut loc în satul Urk, la 80 de km de Amsterdam şi au început imediat după intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie, sâmbătă, ora locală 21:00, cu proteste la care au participat zeci de persoane.

Protestatarii au incendiat unul dintre centrele de testare Covid-19, au atacat poliţiştii ajunşi la faţa locului cu pietre şi focuri de artificii şi au avariat mai multe maşini ale poliţiei.
 

A fost declarată situaţie de urgenţă

„Este o noapte dramatică. Îmi este ruşine de ceea ce s-a întâmplat. În acest moment şi în calitate de primar, împreună cu şeful poliţiei şi cu procurorul, am o singură cale: să declar situaţie de urgenţă şi să trimit poliţia anti-revolte. Vrem pace şi calm la Urk", declara duminică dimineaţa primarul Cees van den Bos.

Declararea unei „situaţii de urgenţă” se produce doar în caz de tulburări, dezastre sau accidente majore, şi îi permite primarului să emită toate dispoziţiile pe care le consideră necesare pentru a păstra ordinea publică şi a limita pericolul, ceea ce în cazul de faţă a inclus mobilizarea poliţiei anti-revoltă şi a poliţiei militare, care totuşi nu au fost nevoite să intervină.

Într-un comunicat comun, poliţia şi municipalitatea şi-au exprimat indignarea faţă de manifestările violente din ultimele ore.

„Acest lucru nu este doar inacceptabil, ci este şi o palmă peste faţă, în special pentru personalul autorităţii locale de sănătate de la centrul de testare care face tot ce poate pentru a ajuta oamenii din Urk”, au declarat autorităţile locale, adăugând că măsurile restrictive vor fi prelungite.

Totodată, poliţiştii se aşteaptă la noi proteste în cursul zilei de duminică în Piaţa Muzeului din Amsterdam, acolo unde au fost trimişi deja zeci de ofiţeri. Zona a fost desemnată drept „zonă de risc”, ceea ce a agitat şi mai tare spiritele în mediul online.

Mii de persoane au fost amendate pentru nerespectarea restricţiilor

Poliţia a declarat că a amendat mai mult de 3.600 de persoane la nivel naţional pentru încălcarea carantinei de noapte şi au arestat 25 de persoane pentru nerespectarea restricţiilor sau pentru violenţă.

Săptămâna trecută, în Amsterdam, principalul oraş al Olandei,  2.000 de oameni au protestat faţă de restricţiile impuse din cauza pandemiei şi faţă de guvernul demisionar. Fără să poarte măşti de protecţie şi fără să păstreze distanţarea fizică, protestatarii au organizat marşul respectiv, deşi nu primiseră autorizaţie.

Cu peste 5.500 de infectări zilnice, Olanda continuă să sufere din cauza pandemiei. Numărul total al îmbolnăvirilor se apropie rapid de un milion, iar cel al deceselor a depăşit 13.000.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii în contextul combaterii epidemiei de COVID-19 a intrat în vigoare în Olanda sâmbătă, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial. Până cel puţin pe 9 februarie este interzisă părăsirea locuinţei începând cu ora locală 21:00 şi până a doua zi la 4:30, potrivit Agerpres.