Negocierile de aderare la UE a Albaniei şi Macedoniei de Nord ar putea începe în câteva săptămâni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Negocierile de aderare la UE a Albaniei şi Macedoniei de Nord ar putea începe în câteva săptămâni

Uniunea Europeană ar putea deschide negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord în câteva săptămâni întrucât ambele ţări au realizat progrese importante în pregătirile lor, a declarat joi comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi, relatează Reuters.

Franţa, care a blocat deschiderea negocierilor cu Tirana şi Skopje în octombrie, a anunţat în februarie că procesul de aderare ar putea începe dacă executivul comunitar le va acorda o evaluare pozitivă celor două state în luna martie, scrie Agerpres.

Oliver Varhelyi a spus că rapoartele de progres ale Comisiei Europene, care urmează a fi date publicităţii săptămâna viitoare, sunt încurajatoare.

"Există un progres notabil în ambele ţări. Sunt foarte încurajat de faptul că aceste două ţări au ales să-şi accelereze pregătirile", a spus el după o întâlnire cu reprezentanţii statelor membre ale Grupului de la Vişegrad, care a avut loc la Praga.

"Cu aceste rapoarte sper să conving statele membre că ei sunt pregătiţi şi că noi ar trebui să fim pregătiţi să deschidem negocierile", a spus Varhelyi, adăugând că speră "foarte tare să înceapă negocierile cu Albania şi Macedonia de Nord în următoarele săptămâni".

Dacă se va da undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare, această aprobare ar pregăti scena pentru summitul cu participarea liderilor UE şi ai tuturor celor şase state candidate din Balcani - Serbia, Kosovo, Muntenegru, Albania, Bosnia şi Macedonia de Nord - de la Zagreb, din luna mai.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a refuzat să aprobe declanşarea negocierilor de aderare la un summit al UE din octombrie, afirmând că procesul de acceptare a unor membri noi trebuie să se schimbe.

În această lună, CE a sugerat reforme la procesul de aderare în genul celor incluse în propunerea franceză din noiembrie, dându-le guvernelor UE mai multă putere de decizie, în sensul că acestea pot opri sau reseta negocierile şi îngheţa fondurile de preaderare.

De obicei, notează Reuters, negocierile de aderare sunt finalizate în ani de zile.
Similare
RECOMANDĂRI