NATO va construi un centru spaţial în Germania. Ce planuri are Alianţa pentru posibilele confruntări de pe orbita Pământului
Vizualizari:

NATO va construi un centru spaţial în Germania. Ce planuri are Alianţa pentru posibilele confruntări de pe orbita Pământului

Statele membre NATO sunt pregătite să anunţe crearea unui centru spaţial în cadrul Centrului de comandă al Forţelor Aeriene din Ramstein, Germania, potrivit relatărilor din presă. Această facilitate ar monitoriza, iar în timp probabil că ar şi proteja, sateliţii aliaţi, potrivit Deutsche Welle.

Miniştrii de apărare din cele 30 de state NATO plănuiesc să anunţe, joi, construcţia unui nou centru spaţial, scriu agenţia de presă dpa şi Süddeutsche Zeitung, potrivit Digi24.

Potrivit relatărilor, baza s-ar alătura Centrului de comandă al Forţelor Aeriene din Ramstein, în statul german Renania-Palatinat, şi ar servi mai presus de toate ca un centru de coordonare pentru observaţii spaţiale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se aşteaptă ca miniştrii de apărare să fie de acord cu planul, înainte de întâlnirea de joi. De asemenea, el a avertizat în privinţa “militarizării spaţiului”, precizările fiind în completarea comentariilor similare făcute de acesta la sfârşitul anului trecut.

“Sistemele satelitare ne menţin lumea în mişcare în moduri în care mulţi oameni de-abia realizează. Comerţul, prognozele metorologice, telefoanele mobile şi sistemul bancar depind toate de sateliţi. Spaţiul este de asemenea esenţial pentru NATO, inclusiv pentru abilitatea noastră de a naviga, de a acumula informaţii, de a comunica şi de a depista lansările de rachete. Aşa că este important ca alianţa să aibă o cunoaştere bună privind ceea ce se întâmplă în spaţiu, ca să continuăm să avem acces de încredere la serviciile spaţiale, iar ca alianţa să îşi menţină un avantaj tehnologic”, a declarat Stoltenberg pentru DW în Bruxelles.

Centrul ar urma să adune informaţii despre posibile ameninţări asupra sateliţilor. Este de asemenea o posibilitate ca centrul spaţial să fie dezvoltat în continuare ca un centru de comandă pentru măsuri defensive.

“Comunicaţiile rapide, eficiente şi sigure sunt esenţiale pentru trupele noastre. Mediul din spaţiu s-a schimbat în mod fundamental în ultimul deceniu. Spaţiul devine mai aglomerat şi competitiv cu sute de noi sateliţi care se adaugă în fiecare an. Şi sateliţii sunt din ce în ce mai vulnerabili. Unele naţiuni - inclusiv Rusia şi China – dezvoltă sisteme anti-satelit care ar putea să orbească, dezactiveze sau să doboare staeliţi şi să creeze resturi periculoase în orbită”, a spus Stoltenberg.

Pregătiri pentru o nouă “zonă a confruntărilor”

Potrivit informaţiilor obţinute de dpa, NATO mai plănuieşte dezvoltarea unui think tank pentru activităţi spaţiale. Două posibile locaţii pentru această instituţie sunt oraşul german Kalkar, în Renania de Nord-Westfalia, sau Toulouse, în Franţa.

Pe măsură ce dependenţa zilnică de sateliţi s-a mărit, îngrijorările privind atacurile împotriva aparaturii a crescut. Un atac împotriva anumitor sateliţi ar putea cauza pagube considerabile pe teren, paralizând reţelele de comunicaţii şi alte infrastructuri esenţiale. Forţele militare se bazează de asemenea pe sateliţi pentru comunicare, navigaţie şi supraveghere.

Propunerea ar permite NATO să ceară aliaţilor să furnizeze comunicaţii satelitare sau imagini pentru a asista la operaţiuni. Totodată, subiectul a mai dus la discuţii intense în cadrul alianţei privind ce tipuri de atacuri, din sau în spaţiu, ar putea declanşa Articolul 5, care este pactul NATO pentru apărare colectivă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat planul de construire a centrului spaţial de comandă militară în iulie 2019, spunând că spaţiul este “o nouă zonă a confruntărilor”.

Aproximativ 2.400 de sateliţi orbitează Pământul, dintre care 60% aparţin celor 30 de ţări sau companii din NATO. Mai mult, aproape jumătate de milion de bucăţi de deşeuri spaţiale reprezintă de asemenea o ameninţare.

Pe lângă Statele Unite, alte ţări precum Rusia, China şi India au dezvoltat capabilităţile lor spaţiale în ultimii ani. Rusia a desfăşurat diverse teste pentru rachete anti-satelitare, în vreme ce India a lansat cu succes un satelit, ca mai apoi să lanseze o rachetă anti-satelit.

Similare
RECOMANDĂRI