EXTERN

NATO a adoptat un nou pachet de măsuri politico-militare ca răspuns la arsenalul nuclear al Rusiei

post-img

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO au adoptat miercuri un “pachet echilibrat de măsuri politice şi militare” ca răspuns la arsenalul nuclear pe care Rusia şi-l consolidează, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă virtuală ce a urmat primei zile a reuniunii prin videoconferinţă a miniştrilor aliaţi.

Pachetul conţine măsuri de consolidare a apărării aeriene şi antirachetă, de întărire a capabilităţilor convenţionale, de intelligence şi exerciţii, alături de paşi concreţi meniţi să asigure că postura NATO de descurajare nucleară rămâne sigură şi eficientă, se arată într-un comunicat al Alianţei.

“Postura NATO de disuasiune nucleară în Europa rămâne vitală pentru pacea şi libertatea în Europa. (…) Ne vom menţine descurajarea şi apărarea, dar nu vom adopta măsuri în oglindă la ceea ce face Rusia. Nu avem intenţia de a implementa noi rachete nucleare terestre în Europa. NATO are un palmares puternic privind controlul armelor, dezarmarea şi neproliferarea. NATO şi-a redus arsenalul nuclear în Europa cu 90% de la sfârşitul Războiului Rece”, a spus Stoltenberg.

Acesta a spus că mai mulţi aliaţi au anunţat că îşi modernizează forţele pentru a descuraja postura Rusiei, însă Stoltenberg a adus în discuţie şi necesitatea ca China să ia parte la acest proces global de descurajare nucleară.

“Ca putere militară majoră, China are, de asemenea, responsabilităţi majore. Deci, ca o putere globală în creştere, este timpul pentru China să participe la controlul global al armamentului”, a completat secretarul general al Alianţei, acesta nominalizând recent “ascensiunea Chinei” în cadrul spectrului de provocări pentru care NATO trebuie să se pregătească până în 2030.

Conform unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, miniştrii au evaluat stadiul implementării posturii NATO de descurajare şi apărare, cu accent pe implicaţiile generate de dezvoltarea de către Rusia a sistemelor de rachete duale şi nucleare, pentru securitatea europeană şi euroatlantică.

În acest sens, a fost agreat un pachet coerent de măsuri politice şi militare de adaptare şi a fost reafirmat angajamentul de substanţă al NATO pentru controlul armamentelor, dezarmare şi neproliferare.

Descurajarea nucleară şi răspunsul Alianţei la evoluţiile mediului de securitate au fost abordate şi în reuniunea Grupului de Planificare Nucleară (NPG).